Translate

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ - Η ΔΕΚΑΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ



Το βράδυ της Πέμπτης 24 Ιανουαρίου 2019 συνεχίστηκαν οι συναντήσεις του Κύκλου Φοιτητών και Επιστημόνων που διοργανώνει για δέκατη έκτη συνεχόμενη χρονιά στο Πνευματικό Κέντρο της τοπικής Εκκλησίας το Γραφείο Νεότητος της Μητροπόλεως Κερκύρας.
Στην συνάντηση ο κ. Γιώργης Μαυρομιχάλης, οικονομολόγος, συγγραφέας και εκπαιδευτικός, παρουσίασε το μυθιστόρημα του σπουδαίου συγγραφέα Φραντς Κάφκα «Η Δίκη», σε έναν διάλογο θεολογίας και λογοτεχνίας.
Μέσα από αυτό το σπουδαίο κείμενο τονίστηκε ότι ο συγγραφέας προφητικά περιέγραψε την ανεξήγητη αδικία, την επιβολή τού αναίτια παραλόγου μια πραγματικότητας όπου η σαφήνεια, η λογική, ο ορθολογισμός, συγκρούονται με την παράνοια, την αλλοτρίωση και τις εξουσιαστικές Ηθικές δομές ενός κόσμου που δοκιμάζει τις αντοχές του ατόμου. Ένας νέος κόσμος αναδύεται μέσα από την πένα του Κάφκα: αυτός που υπάρχει και επιβιώνει χωρίς να έχει την ανάγκη του ατόμου στην ολότητά του, στην απαρτισμένη μορφή μιας προσωπικής ύπαρξης.
Υπό το πρίσμα αυτό, ο Κάφκα περιγράφει, εκατό χρόνια πριν, αυτό που συμβαίνει με τη φυσική θρησκευτικότητα των ανθρώπων μέσα στα πλαίσια του νεωτερικού δυτικού πολιτισμού που εγείρει την αξίωση να καταστεί πλανητικός. Έναν πολιτισμό που σχετικοποιεί την ποικιλία των μορφωμάτων συλλογικής Πίστης, Λατρείας και Ηθικής που προκύπτουν από τη φυσική (ορμέμφυτη, ενστικτώδη) ανάγκη του ανθρώπου να προστατευθεί και να κατοχυρωθεί απέναντι σε δυνάμεις και παράγοντες που καθορίζουν την ύπαρξη και αυτοσυντήρησή του, χωρίς να μπορούν να ελεγχθούν από τη βούλησή του, μεταβάλλοντας τα θρησκευτικά μορφώματα σε αξιοθέατα ενός παγκοσμίων διαστάσεων θρησκευτικού τουρισμού.
Έναν πολιτισμό, ο οποίος στην λογική του μεταστρέφει τη θρησκευτική «πανήγυρη» σε φολκλορικό θέαμα και αγοραίο παζάρι, τα θρησκευτικά αντικείμενα της λατρευτικής τελετουργικής πράξης (θυμιατά, καντήλια, εικόνες, ναούς, αγάλματα θεών κ.λπ.) σε έργα τέχνης που αξίζουν τον θαυμασμό μας, αλλά ως εκθέματα στα διάφορα «Μουσεία» ή πολύτιμα «κομμάτια» τέχνης σε μια ιδιωτική συλλογή, που εκτίθενται προς χάριν της ματαιοδοξίας των ιδιοκτητών τους στα σαλόνια των πολυτελών τους επαύλεων.
Έναν πολιτισμό που έχει μετατρέψει το ήθος από «ανθρώπω δαίμων» σε Ηθική, δηλαδή σε κωδική αντικειμενοποίηση κανονιστικών αρχών συμπεριφοράς, που θεωρείται Νόμος απολύτου κύρους, δοσμένος από μια υπέρτατη Αρχή, που εξασφαλίζει στο άτομο την τεκμαρτή σιγουριά όταν αυτό πειθαρχεί στο θέλημά της.
Στην συζήτηση που ακολούθησε τονίστηκε ότι ο χριστιανός σήμερα καλείται να παλέψει για να βρεθεί μία νέα δικαιοσύνη, αυτή της αγάπης του Θεού, αλλά και να νικήσει τον φόβο απέναντι σε ένα σύστημα που καταδικάζει τον πιστό σε παραίτηση από την ελευθερία του χάριν της παραμονής στη δήθεν ευτυχία της κατανάλωσης ή σε περιθωριοποίηση αν αντισταθεί. Παρακολουθούμαστε όχι κατ’ ανάγκην από κάμερες, αλλά από την νοοτροπία εκείνων που μας θέλουν υποταγμένους στον πολιτισμό του εδώ και τώρα, χωρίς ελπίδα και αγάπη, και δικαζόμαστε συνεχώς με μόνη κατηγορία ότι εξακολουθούμε να πιστεύουμε. Όμως το μαρτύριο των χριστιανών στους αιώνες δικαιώνεται, ενώ οι διώκτες και οι δικαστές τους χάνονται για πάντα!
Πριν την συνάντηση ευλογήθηκε η βασιλόπιτα, ο π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός μετέφερε τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκταρίου, ενώ στο τέλος παρατέθηκε δεξίωση και καλλιτεχνικό μουσικό πρόγραμμα από τον μαέστρο Φώτη Αργυρό.
Το δέκατο πέμπτο μάθημα θα γίνει την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 9.15 το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο (Ακαδημίας 2) και θα είναι το έβδομο στην σειρά από τον “βίο Βαρλαάμ και Ιωάσαφ” του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού.








Δεν υπάρχουν σχόλια: