Translate

Κυριακή 14 Ιουνίου 2020

ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ: ΝΑ ΜΙΜΗΘΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝΤΑΣ ΧΡΙΣΤΟ

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Πάντων πόλεως Κερκύρας, λειτούργησε το πρωί της Κυριακής 14 Ιουνίου 2020 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

Απευθυνόμενος στους πιστούς ο κ. Νεκτάριος τόνισε ότι οι άγιοι είναι εκζητητές του ελέους του Θεού, τα λόγια και τα έργα τους αποπνέουν την οδό του Θεού. Η Εκκλησία, εορτάζοντας πάντας τους Αγίους ζητά από όλους μας να τους μιμηθούμε. Ομολογία σημαίνει θυσία και αυταπάρνηση, σημαίνει άρση του σταυρού, σημαίνει να μην υπολογίσει κάποιος τις συγγένειες, τα περιουσιακά, τα κοινωνικά, αλλά το να πειθαρχεί κανείς στον Θεό. Αυτή την ομολογία καλούμαστε να εκφράσουμε ιδιαιτέρως όταν οι ανθρώπινοι νόμοι δεν σέβονται τον Θεό και την πίστη. Τότε προηγούνται οι νόμοι του Θεού. Ο θεός δεν θα μας κατακρίνει για τις αμαρτίες μας, καθώς όλοι οι άνθρωποι έχουμε αμαρτίες. Όμως ο Θεός βλέπει την πρόθεση της καρδιάς μας και την μετάνοιά μας. Δεν θέλει όμως την άρνησή μας, την απόρριψή Του, διότι τότε χωρίζουμε με ευθύνη μας από Αυτόν.

Στην εποχή μας οι άνθρωποι έχουμε πάθει σύγχυση. Εμπιστευόμαστε την τεχνολογία και την επιστήμη, τις δικές μας δυνάμεις. Όμως αυτό μας κάνει να μην μπορούμε να καταλάβουμε ο ένας τον άλλον, να μπορούμε να υπάρξουμε ως μία κοινωνία, ως ένα σώμα. Χωρίς Θεό δεν υπάρχει ενότητα. Και για να έχουμε ενότητα μεταξύ μας, χρειάζεται να έχουμε την παρουσία του Αγίου Πνεύματος. Να υπερβούμε την σύγχυση του να μπερδεύουμε την εμπειρία του Θεού με την επιστημονική γνώση. τον ορθολογισμό με τον φωτισμό του Θεού που αγιάζει τις καρδιές μας.

Οι άγιοί μας είναι αναρίθμητοι. Ομολόγησαν τον Κύριό μας. Δεν φοβήθηκαν εξουσίες. Μας εμψυχώνουν στους ποικίλους πειρασμούς, ιδιαίτερα στις κακοδοξίες και τις διαστρεβλώσεις που αμφισβητούν την Θεανθρώπινη φύση του Χριστού. Γι’ αυτό και στις μέρες μας κάποιοι αμφισβητούν την θεία κοινωνία, καθώς την θεωρούν τύπο και σύμβολο. Αυτή η αντίληψη είναι προτεσταντικής προέλευσης. Για μας όμως ο Χριστός είναι ο Θεάνθρωπος που κοινωνούμε, Αυτός που κατοικεί εντός μας και μας θεώνει, πραγματικά και όχι συμβολικά.

Στην θεία λειτουργία παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής κ. Στέφανος Γκίκας, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κ. Μερόπη Υδραίου και ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας κ. Γιώργος Μαχειμάρης.



















Δεν υπάρχουν σχόλια: