Translate

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

Η ΠΕΜΠΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Την Κυριακή 20 Μαρτίου 2022, στα πλαίσια λειτουργίας της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, έγινε η πέμπτη διαδικτυακή συνάντηση με συμμετοχή γονέων και ζευγαριών από την Κέρκυρα και άλλες περιοχές της Ελλάδας.

                Επίσημος προσκεκλημένος και ομιλητής ήταν ο κ. Μάκης Παπαγεωργίου, οικονομολόγος και δημοσιογράφος, με θέμα: «Παιδί και Ίντερνετ».

                Την εκδήλωση άνοιξε ο π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, ο οποίος, αφού μετέφερε τις πατρικές ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκταρίου, έκανε μια μικρή παρουσίαση του βιβλίου του κ. Παπαγεωργίου με τίτλο «παιδί και ίντερνετ», τονίζοντας κυρίως τον διαδικτυακό εθισμό, ιδίως στην εποχή της πανδημίας, που έχει δημιουργήσει μια διαταραχή εξάρτησης.

                Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο κ. Παπαγεωργίου, ευχαριστώντας για την πρόσκληση που έγινε από την Μητρόπολη και εξέφρασε την αγάπη του για την Κέρκυρα. Ο ομιλητής ξεκίνησε λέγοντας ότι το Ίντερνετ είναι ένα βασικό εργαλείο για τα παιδιά του 21ου αιώνα, αλλά και για όλους μας, που επέτρεψε την διάχυση της πληροφορίας, της ενημέρωσης, της γνώσης και της ψυχαγωγίας σε όλο τον κόσμο. Σήμερα 5,2 δισεκατομμύρια κατοίκων της γης είναι χρήστες του Ίντερνετ και καθημερινά προστίθενται 900 εκατομμύρια νέοι. Σκοπός της χρήσης του είναι η γνώση, η γνωριμία με άλλους ανθρώπους και η δυνατότητα σύνδεσης όλο το 24ωρο. Τα τελευταία 20 χρόνια το Ίντερνετ έχει αλλάξει τον τρόπο επικοινωνίας με τους άλλους ανθρώπους. , αλλά και την ψυχαγωγία, τον τρόπο πληρωμής, την υγεία, την παιδεία μέσω τηλεκπαίδευσης, την κοινωνική προσφορά κ.α. Είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για την καθημερινότητά μας.

                Όμως, το διαδίκτυο κρύβει και πολλούς κινδύνους, όπως το ζήτημα της προσωπικής ζωής και των διαπροσωπικών σχέσεων, οι επιδράσεις του Ίντερνετ στη σεξουαλικότητα των παιδιών, στην παιδεία που παίρνουν, στις αρνητικές επιδράσεις στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τον τζόγο, οι συναντήσεις με την βία, την παιδοφιλία. Ο ομιλητής αναφέρθηκε σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν εξαιτίας του διαδικτύου. Ένα στοιχείο λοιπόν για τα παιδιά μας είναι πως ό,τι ανεβάζουμε στο Ίντερνετ μπορεί να γίνει κτήμα του καθενός που μπορεί να το χρησιμοποιήσει εναντίον μας. Ένα δεύτερο στοιχείο: δεν συναντάμε ποτέ έναν άνθρωπο που δε γνωρίζουμε. Επίσης δεν ανεβάζουμε πληροφορίες που μπορεί να εκθέσουμε τον εαυτό μας, την οικογένειά μας ή τον περίγυρό μας. Δεν ανεβάζουμε ποτέ υλικό που μπορεί να το μετανιώσουμε ( φωτογραφίες, βίντεο κ.α.). Ένα άλλο πρόβλημα του διαδικτύου είναι η ποιότητα της ενημέρωσης.

Στη συνέχεια ο ομιλητής απάντησε σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων, κυρίως για το πώς θα προφυλάξουμε τα παιδιά μας από τους κινδύνους του διαδικτύου και υπήρξε ένας  κατατοπιστικός διάλογος στα όσα ειπώθηκαν.

                Η λήξη της Σχολής Γονέων θα γίνει την Τετάρτη 30 Μαρτίου και ώρα έξι το απόγευμα, με την τέλεση Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτου μας κ. Νεκταρίου, στον Ιερό Ναό Παναγίας των Ξένων πόλεως, όπου θα δοθούν και βεβαιώσεις σε όσους συμμετείχαν στις διαδικτυακές συναντήσεις.







Δεν υπάρχουν σχόλια: