Translate

Σάββατο 11 Απριλίου 2009

"Η μονή της Αγίας Αικατερίνης στην πόλη της Κέρκυρας και ο αγιογράφος Στέφανος Τσαγκαρόλας"









Μια υπέροχη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, με θέμα: " Η Μονή της Αγίας Αικατερίνης στην πόλη της Κέρκυρας και ο αγιογράφος Στέφανος Τσαγκαρόλας", με κύριους ομιλητές:
  • Τον Πρόεδρο της Εταιρίας κ. Ιωάννη Πιέρρη, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της Μονής, μέσα από τα κείμενα του κώδικα της Μονής. Ανέφερε τον ιδρυτή και κτήτορα αυτής, ιερομόναχο Νικόδημο, και διεξοδικά έφθασε έως και τις μέρες μας, επισημαίνοντας της αδιαφορία των σύγχρονων Κερκυραίων προς τα ιερά και τα όσια του τόπου μας, αλλά και την πολιτιστική κληρονομιά.
  • Την κ. Τένια Ρηγάκου, Προϊσταμένη Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η οποία με την πλούσια επιστημονική κατάρτιση που διαθέτει, αλλά και το γλαφυρό τρόπο της, μας μύησε στην τέχνη της αγιογραφίας του Αγιογράφου Σπυρίδωνος και μετέπειτα Νικοδήμου Τσαγκαρόλα, αδελφού της Μονής της Αγίας Αικατερίνης.
Η όλη εκδήλωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αλλά αυτοί που θα έπρεπε να παραβρίσκονται, καθώς ευθύνονται άμεσα για τη σημερινή εικόνα της εγκατάλειψης και της ερήμωσης ενός αξιόλογου ναού και μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς, προκειμένου να μας πουν "τι μέλει γενέσθαι", έλαμψαν δια της απουσίας τους..

Πληροφοριακά αναφέρουμε ότι η Αγία Αικατερίνη βρίσκεται στην κεντρική πλατεία (Σπιανάδα - Κοφινέττα), στην περιοχή ενορίας Αγίου Ελευθερίου, αλλά ανήκει ιδιοκτησιακά στο Δήμο Κερκυραίων. Παραδοσιακά την λειτουργούσε την ημέρα της μνήμης της Αγίας Αικατερίνης, ο εκάστοτε εφημέριος της ενορίας Αγίου Ελευθερίου.
Σταμάτησε να λειτουργείται τα τελευταία εννέα χρόνια, λόγω της κατάστασης επικινδυνότητας της στέγης και γενικά του κτιρίου. Φέτος με τις πολλές βροχές, η σκεπή σε ένα μέρος κατέρρευσε.
Η αγωνία του ιερέως Δ. Κοσκινά, και των ενοριτών είναι διαρκής.

Ας ελπίσουμε ότι κάποιοι από τους αρμόδιους θα ενδιαφερθούν, ούτως ώστε αυτός ο πάλαι ποτέ περικαλλής ναός να ξαναλειτουργήσει.

1 σχόλιο:

Morgan Corfu είπε...

θα ηθελα οποιος γνωριζει η οποιος εχει την απαραιτητη γνωση να πει για ποιο λογο η εφορια βυζαντινων και μεταβυζαντινων αρχαιοτητων επι μεγαλη σειρα ετων εγκληματει κατα της πολιτιστικης κληρονομιας της Κερκυρας με παρεμβασεις εμποδισης στην ουσια αποκαταστασης μνημειων,λογω των γραφειοκρατικων δικιολογητικων αδειοδότησης,με αποτελεσμα τα μνημεια να καταρρεουν και να καταλειγουν σε ανεπανόρθωτη κατασταση απο την αδιαφορια των υπευθυνων.Πιστευω πως αυτο καποτε πρεπει να σταματησει διοτι ολα τα μνημεια βρισκονται σε κατασταση που αν δεν προλαβεις μετα δεν θεραπευεις.