Σάββατο, 15 Αυγούστου 2009

Η λιτανεία του Επιταφίου της Παναγίας

Με μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε και φέτος η Κοίμηση της Θεοτόκου και ο ομώνυμος ναός της Μαντρακίνας με ξεχωριστή λαμπρότητα τίμησε την Μητέρα του Θεού.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις στέφθηκαν με επιτυχία με πολυπληθή συμμετοχή των πιστών,
οι οποίοι εκδήλωσαν ποικιλοτρόπως την αγάπη τους στο Πρόσωπό Της.
Την παραμονή της εορτής, τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός,με προσκύνημα έως και τα μεσάνυχτα.
Ανήμερα της εορτής εψάλη η ακολουθία του όρθρου μετα αρτοκλασίας (όλες οι αρτοκλασίες ήταν προσφορές των πιστών) και εν συνεχεία η πανηγυρική θεία λειτουργία. Σε όλες τις λατρευτικές εκδηλώσεις ήταν συγκινητική η προσέλευση των πιστών. Περισσότερο ουσιαστικό και σημαντικό ήταν το γεγονός ότι σχεδόν όλο το εκκλησίασμα προσήλθε να λάβει τη Θεία Κοινωνία εις απόδειξη της πίστης που δεν επηρεάζεται από τις σειρήνες του καιρού μας..
Πριν την απόλυση ο εφημέριός μας, ομίλησε επίκαιρα αναλύοντας το τροπάριο "Απόστολοι εκ περάτων.." και παραλλήλισε και την σημερινή συμμετοχή των πιστών που από κάθε γωνιά προστρέχουν στη Χάρη Της.
Το απόγευμα έγινε η περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας, με συμμετοχή πλήθους κόσμου, της Φιλαρμονικής "Μάντζαρος", σχολείων, της της τετράφωνης χορωδίας του ναού υπό τη διεύθυνση του άριστου μαέστρου Γιάννη Καρύδη, πλειάδα ιερέων, προεξάρχοντος του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου πατρός Θεμιστοκλή Μουρτζανού, ο οποίος μέσα σε χιλιάδες κόσμου (ντόπιων και επισκεπτών) που κατέκλυζε το Λιστόν απηύθυνε χαιρετισμό του Μητροπολίτου μας και ο ίδιος με σύντομο αλλά μεστό θεολογικό λόγο δρόσισε τις καρδιές μας.
Η λιτανεία αυτή γίνεται σύμφωνα με το αρχαίο έθιμο, που είχε διακοπεί για χρόνια και αναβίωσε από το Δεκαπενταύγουστο του 1998.
Η περιφορά γίνεται διαμέσου των Ανακτόρων, Κοφινέττας, καντούνι Αγίου Σπυρίδωνος, Φιλαρμονικής, Κάρντε Λάκουες, Λιστόν, και επιστροφή.
Χρόνια Πολλά και η Παναγία Βοήθεια.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου