Translate

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Ο λαοφιλής Αγιος Νικόλαος

http://www.imcorfu.gr/naoi/agios-nikolaos3.jpg

Με λαμπρότητα πανηγυρίζει ο Ιστορικός Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου των γερόντων στο Καμπιέλο, διατηρώντας το παραδοσιακό Κερκυραϊκό χρώμα χάρις στον δραστήριο και ακούραστο εφημέριο παπά- Γιώργη που δίνει την μαρτυρία του καλού ποιμένα αλλά και του γνήσιου κορφιάτη παπά, που συνεχίζει αυτή τη ωραία και νοσταλγική παράδοση.



Απόψε στις 6.30 έγινε η ακολουθία του εσπερινού εν πληθούση  εκκλησία τη συμμετοχή των εφημερίων της πόλεως προεξάρχοντος του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου  της μητροπόλεως μας π. Θεμιστοκλή Μουρτζανού που κήρυξε και τον πανηγυρικό της εορτής.


Το αναλόγιο κοσμούσε και έψαλε με πολύ πανηγυρικό ύφος ο επί πολλά χρόνια πρωτοψάλτης κ. Άγγελος Πολυμέρης.

Απόσπασμα από την ακολουθία παρακολουθούμε από το παρακάτω βιντεάκι   







http://www.imcorfu.gr/naoi/agios-nikolaos1.jpg

 
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου των Γερόντων, San Nicolo dei Vecchi,  βρίσκεται στην παλιά πόλη της Κέρκυρας στην περιοχή που από τα χρόνια των Ενετών ονομάζεται «Καμπιέλο». Η ονομασία « των Γερόντων »  προέρχεται πιθανώς λόγω της παλαιότητάς του έναντι άλλων Ναών επ’ ονόματι του Αγίου Νικολάου που βρισκόταν στην κοντινή περιοχή, εκ των οποίων μόνον ένας σώζεται πλέον. Υπάρχει βέβαια και η εκδοχή, ότι στο Ναό συνεδρίαζε η Γεροντία για να εκδικάσει μικρές υποθέσεις της κοινότητας. 
Ο Ναός είναι κτίσμα των αρχών του 14ου αιώνος, ενώ την τελική του μορφή την πήρε τον 17ο αιώνα όταν κατασκευάστηκε το σκαλιστό πέτρινο Τέμπλο, το κιβώριο της Αγίας Τραπέζης και η  «μονή» του Αγίου Νικολάου (το σκαλιστό πέτρινο προσκυνητάρι), τα οποία είναι ρυθμού μπαρόκ.
Ο Ναός αρχιτεκτονικά είναι ρυθμού Βασιλικής Στοάς ενώ αρχικά ήταν Βασιλική τρίκλιτος. Στο πέρασμα όμως του χρόνου, τα δύο κλίτη έπεσαν καθώς επίσης και το κωδωνοστάσιο και παρέμεινε τμήμα μόνο του βορείου κλίτους το οποίο και είναι το σημερινό πρεσβυτέριο.
Στην διάρκεια της Ενετικής παρουσίας στο νησί ο Ναός υπήρξε έδρα Πρωτοπαπάδων, ενώ το 1575 μεταφέρθηκε στο Ναό το ιερό λείψανο της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας από τον  Ναό του Αγίου Λαζάρου, που βρισκόταν πριν και παρέμεινε μέχρι το 1725.
Στο Ι. Ναό Αγ. Νικολάου Γερόντων, βαπτίστηκε την 11η Φεβρουαρίου 1776 ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος, Ιωάννης Καποδίστριας.
Κατά την διάρκεια του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου όταν μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα η εξόριστη κυβέρνηση των Σέρβων, παραχωρήθηκε σ’ αυτούς το Δημοτικό Θέατρο Κερκύρας για Κοινοβούλιο και  ο Ναός του Αγ. Νικολάου ως Μητροπολιτικός Ναός για να τελούν εκεί τις ιερές τους ακολουθίες.
Στην διάρκεια  της Γερμανικής Κατοχής, το πρεσβυτέριο του Ναού, σύμφωνα  με  μαρτυρίες, υπήρξε πολλές φορές το κέντρο που συναντιόνταν οι άνθρωποι  της αντίστασης για να οργανώνουν τον αγώνα τους, εναντίον των κατακτητών.
(Το κείμενο με τα ιστορικά στοιχεία του Ι. Ναού είναι του Εφημερίου  Πρωτ. Γεωργίου Βλάχου)



Δεν υπάρχουν σχόλια: