Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2010

Ο Άγιος Αρσένιος Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας  Την Την Τρίτη 19 Ιανουαρίου, η τοπική μας Εκκλησία εορτάζει με την πρέπουσα λαμπρότητα την μνήμη  του Αγίου Αρσενίου Μητροπολίτου Κερκύρας, με το εξής λατρευτικό πρόγραμμα:


·        Την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, παραμονή της εορτής, και ώρα 4.30μ.μ το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί  η Λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Αρσενίου από το Παρεκκλήσιο που βρίσκεται στην Ιερά Μητρόπολη προς τον Ιερό Ναό Παντοκράτορος Καμπιέλου και εν συνεχεία Θα τελεσθεί  ο Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων Νήσων κ.κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ.  
         Ανήμερα της εορτής, Τρίτη 19 Ιανουαρίου, Θα τελεσθεί    το πρωί η ακολουθία του όρθρου μετά αρτοκλασίας και εν συνεχεία η Πανηγυρική  Θ. Λειτουργία .
 Το απόγευμα της ιδίας ημέρας και ώρα 5μ.μ. εν πομπή θα γίνει η επαναφορά των ιερών Λειψάνων και θα εναποτεθούν στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο.

http://www.imcorfu.gr/deltia%20typoy2009/deltio%20typoy210109_files/image006.jpg
Ο Άγιος Αρσένιος έζησε κατά τους χρόνους της βασιλείας του αυτοκράτορα Βασιλείου του Β’ (867-886 μ.Χ.) στα Ιεροσόλυμα. Ο πατέρας του καταγόταν από την αγία Πόλη και η μητέρα του από την Βιθυνία. Σε μικρή ηλικία οι γονείς του τον αφιέρωσαν σε ένα από τα μοναστήρια, όπου διδασκόταν τα της μοναχικής πολιτείας και σε νεαρά ηλικία εκάρη μοναχός.
Αργότερα έφυγε από τα Ιεροσόλυμα και μετέβη στη Σελεύκεια, όπου χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος. Μετά την χειροτονία του επανήλθε στα Ιεροσόλυμα και από εκεί στην Κωνσταντινούπολη. Ο Πατριάρχης Τρύφων (928-931 μ.Χ.) τον διόρισε σε μία από τις εκκλησίες της Πόλης, ως ιερέα, ο δε διάδοχός του Πατριάρχης Θεοφύλακτος (933-956 μ.Χ.) το εξέλεξε, για την οσιότητα του βίου του, Επίσκοπο Κερκύρας.
Ως ποιμένας διακρίθηκε για την αποστολική του δράση και αφοσιώθηκε με αγάπη εξ’ ολοκλήρου στο ποίμνιό του. Κάποια στιγμή, άγνωστο γιατί, ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο Πορφυρογέννητος (911-959 μ.Χ.), ζήτησε να μεταβούν στην Κωνσταντινούπολη οι άρχοντες της Κέρκυρας. Ο Άγιος, σε βαθύ γήρας, ανέλαβε να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, για να διευθετήσει τα πράγματα. Κατά την επιστροφή του παράδωσε, κοντά στην Κόρινθο, την αγία του ψυχή στο Θεό. Το ιερό λείψανό του μετακομίσθηκε στην Κέρκυρα και είναι πηγή πολλών θαυμάτων και ιάσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου