Translate

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΤΙΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠ. ΝΗΣΩΝ Κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ





                        ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
                  ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ
                               ΕΠΙ ΤΗ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2011




Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί, παιδιά μου εν Κυρίω αγαπημένα,

Σε μία πραγματικότητα, η οποία πόρρω απέχει από το κλίμα της χαράς, της παιδικότητας, της αγάπης, η Ορθόδοξη Εκκλησία μας καλεί να εορτάσουμε τα Χριστούγεννα. Και είναι ίσως μία μεγάλη ευκαιρία, όσο και αν αυτό ηχεί παράδοξο, να προσδιορίσουμε το νόημα της μεγάλης αυτής εορτής της πίστεώς μας και να το ξεχωρίσουμε από τον τρόπο με τον οποίο και ως κοινωνία και ως άνθρωποι είχαμε συνηθίσει να την εορτάζουμε, αφημένοι στην εξωτερική προσέγγιση των δώρων, των στολιδιών, των τραγουδιών, της σχόλης. Βεβαίως, κάθε εορτή στην παράδοσή μας καλώς έχει και τα ωραία έθιμα που την συνοδεύουν, ενώ η επαφή μας με την παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα έχει επιτρέψει να παρεισφρύσουν και άλλες συνήθειες, που δεν είναι εύκολο, ίσως ούτε και σκόπιμο, να αποβληθούν. Ωστόσο, χρειάζεται να βλέπουμε και το βαθύτερο περιεχόμενο, τι γιορτάζουμε και ποιά σημασία έχει η εορτή για τη ζωή μας, για να μπορούμε να αντλήσουμε στοιχεία που θα μας επιτρέψουν, ενταγμένοι στη ζωή της Εκκλησίας, να βρούμε την αληθινή χαρά που θα μεταμορφώσει την ύπαρξή μας.
«Εναπογραφόμενος Χριστέ, δούλοις τω του Καίσαρος, δι’ ευσπλαχνίαν προστάγματι, έρχη χαρίσασθαι την ελευθερίαν, την ζωήν και λύτρωσιν, αγνώμοσιν οικέταις μακρόθυμε, τοις προσκυνούσι σου, τα σωτήρια Γενέθλια, του ελθόντος σώσαι τας ψυχάς ημών», μας λέει ένας ωραίος ύμνος της Εκκλησίας (Στιχηρόν Εσπερινού Κυριακής προ Χριστού Γεννήσεως). Ο Χριστός ήλθε από ευσπλαχνία στον κόσμο και απογράφηκε μαζί με τους άλλους ανθρώπους, υπακούοντας στο πρόσταγμα του Καίσαρος, για να χαρίσει την ελευθερία, τη ζωή και την λύτρωση, στους αγνώμονες, οι οποίοι, παρόλα αυτά, προσκυνούν τα Γενέθλια Αυτού που ήλθε για να σώσει τις ψυχές μας.
Εορτάζουμε την ενανθρώπηση του Θεού, η οποία έγινε εν ταπεινώσει και σιγή. Η είσοδος του Χριστού στο χρόνο της ζωής μας αποτελεί μυστήριο μυστηρίων, μία ανεπανάληπτη επανάσταση που ανατρέπει κάθε δεδομένο της λογικής μας. Δεν ανέτρεψε όμως τα δεδομένα του κόσμου μας με την ισχύ και την βία. Ο Χριστός ήρθε να ευαγγελίσει στους ανθρώπους την ελευθερία από τα πάθη, από κάθε τι που δεσμεύει την ύπαρξη και την κρατά καθηλωμένη σε εξαρτήσεις, όπως οι βιοτικές ανάγκες, η επιθυμία για πρόσκαιρη ηδονή, η χρήση του άλλου προς ίδιον όφελος. Ήρθε να ευαγγελίσει στους ανθρώπους την ζωή ως κοινωνία με τον Θεό, ως αγάπη, ακόμη και για τους εχθρούς, ως ανάσταση από τον θάνατο κάθε μορφής. Ήρθε να ευαγγελίσει στους ανθρώπους την λύτρωση από το ψέμα, το άγχος, τον φόβο, την κακία. Όχι γιατί όλα αυτά θα εξαφανίζονταν, αλλά γιατί με την πίστη σ’ Αυτόν και την σχέση μαζί Του τίποτε από αυτά δεν καταβάλλει τον άνθρωπο, ακόμη κι αν τον ταλαιπωρεί.
Παρά τις αλλαγές που έγιναν ανά τους αιώνες, βλέπουμε ότι η αμαρτία εξακολουθεί να παραμένει στο κέντρο της ζωής μας. Οι βιοτικές μέριμνες να μας γεμίζουν έγνοιες. Η κάθε μορφής κρίση να μας φορτώνει με το άχθος της αγωνίας για το μέλλον. Μήπως τελικά ο κόσμος μας εξακολουθεί να φαίνεται αγνώμων προς Αυτόν που πτώχευσε ως προς την φύση Του και προσέλαβε την δική μας, για να μας οδηγήσει στη θέωση; Ας αναρωτηθούμε λοιπόν πόσο θέλουμε το μυστήριο της κοινωνίας μαζί Του, το ευαγγέλιο της ελευθερίας, της ζωής και της λυτρώσεως να αγγίξει την δική μας ζωή, πόσο θέλουμε να πλουτίσουμε πνευματικά μέσα από την σχέση με Εκείνον στη ζωή της Εκκλησίας και ας εορτάσουμε τα σωτήρια Γενέθλιά Του με λιγότερο θόρυβο και περισσότερο προβληματισμό. Όχι απορρίπτοντας την χαρά, αλλά εντρυφώντας στο ολοκληρωμένο νόημά της που έχει να κάνει με τον τρόπο της Εκκλησίας, την Θεία Λειτουργία, την κοινότητα της ενορίας, την συνάντηση με τον συνάνθρωπό μας, αλλά και με την στροφή στον εαυτό μας για να οικειοποιηθούμε το ευαγγέλιο που ο γεννηθείς Κύριος μας προσφέρει. Και τότε θα δούμε ότι η όποια κρίση, όσο ανυπέρβλητη και αν δείχνει, εξ αιτίας και της σκληρότητας των ισχυρών της γης, δεν θα μας καταβάλει, αλλά θα γίνει ευκαιρία, μέσα από την ελπίδα στον Θεό, να αντέξουμε και να ανοιχτούμε στην οδό της μεταμορφώσεως των καρδιών μας!
Χρόνια Πολλά κι ευλογημένα! Ο τεχθείς Κύριός μας να μας ενισχύη και να μας λυτρώνη!

Μετά πατρικών ευχών και της εν Χριστώ γεννηθέντι αγάπης,
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ
+Ο ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια: