Κυριακή, 25 Μαρτίου 2012

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ 28 ΕΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΜΙΑ ΤΟΥ


ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ
(1967-1984)

Σαν σήμερα πριν 28 χρόνια ο αείμνηστος Μητροπολίτης μας κυρός Πολύκαρπος μετέστη στην επουράνια Ιερουσαλήμ την στιγμή κατά την οποία ευλογούσε τον λαό της  Κεφαλληνίας και λειτανεύοντας την Ιερά Εικόνα της Παναγίας μας.
Είχα την μεγάλη ευλογία να λάβω τον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης από τα Τίμια   χέρια του και να τον διακονώ από το 1981 έως και την τελευτή του.

Το βιογραφικό που αναρτήσαμε είναι από την επίσημη ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας.

"Ο Μητροπολίτης Πολύκαρπος γεννήθηκε στο Ξυλόκαστο Κορινθίας το 1924, από τους γονείς του Θεόδωρο και Ζαχαρούλα. Περάτωσε τις Γυμνασιακές του σπουδές στην Κόρινθο και το 1942 εγγράφεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1951 στρατεύεται ως βοηθητικός στο Ναύπλιο. Το 1951 παίρνει το πτυχίο της Νομικής Σχολής και εγγράφεται στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1954 παίρνει το πτυχίο της Θεολογικής Σχολής, ενώ τον ίδιο χρόνο κοιμήθηκε ο πατέρας του.
Στις αρχές του 1955 αρχίζει ιεραποστολική δράση στο Θέρμο Αγρινίου, όπου τοποθετείται ως Θεολόγος Καθηγητής. Αργότερα υπηρετεί σε Γυμνάσιο στο χωριό Κεραμιές της Κεφαλλονιάς.
To 1953 επιστρέφει στην Αθήνα και ο Μητροπολίτης Λήμνου Διονύσιος τον καλεί και τον εισάγει στην Ιεροσύνη και στη διακονία στη Μητρόπολή του. Κατά την Κουρά του τον μετονομάζει σε Πολύκαρπο. Αργότερα του αναθέτει καθήκοντα Πρωτοσυγκέλου. Στις 3 Φεβρουαρίου ο Μητροπολίτης Λήμνου Διονύσιος μετατίθεται στα Τρίκαλα και μαζί του πηγαίνει και ο Πολύκαρπος ως Πρωτοσύγκελος. Εκεί ανέπτυξε μεγάλο ποιμαντικό και κοινωνικό έργο.
Το 1967 η Ιερά Σύνοδος τον εξέλεξε Μητροπολίτη Κερκύρας και Παξών στη θέση του παραιτηθέντος Μητροπολίτου Μεθοδίου Κοντοστάνου.
Ο Μητροπολίτης Κερκύρας Πολύκαρπος διακρίθηκε κατά τα χρόνια της Αρχιερατείας του για την ταπείνωση και το ήθος του. Υπήρξε υπόδειγμα Επισκόπου και στο πετραχήλι του αρκετοί Κερκυραίοι και μη βρήκαν τον Πνευματικό Πατέρα που πάντοτε, οποιαδήποτε στιγμή τον χρειάζονταν ήταν κοντά τους με την σωστή συμβουλή.
Το 1982 μετά την απομάκρυνση του Μητροπολίτου Κεφαλληνίας, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος του ανάθεσε και την τοποτηρητεία της Μητροπόλεως Κεφαλληνίας, η οποία μαστιζόταν από σοβαρό εκκλησιαστικό πρόβλημα. Ο Μητροπολίτης Πολύκαρπος κατάφερε με την αγάπη του και την αφοσίωσή του να ενώσει τον λαό της Κεφαλληνίας και να ειρηνεύσει το ποίμνιο. Εκεί υπηρέτησε από το τον Μάρτιο του 1982 μέχρι την 25 Μαρτίου 1984, όπου την Κυριακή 25 Μαρτίου 1984 κατά τη διάρκεια της λιτανείας της Ευαγγελίστριας στα Φαρακλάτα, υπέστη καρδιακό επεισόδιο και κοιμήθηκε, ενδεδυμένος την Αρχιερατική στολή."


Η σορός του αοίδιμου Ιεράρχη μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα, όπου κηδεύτηκε με κάθε τιμή στον Μητροπολιτικό Ναό της Κέρκυρας. Ο τάφος βρίσκεται στην Ιερά Μονή Πλατυτέρας στην πόλη της Κέρκυρας.Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος έγινε η καθιερωμένη λιτανεία της ιεράς εικόνος της Θεοτόκου στα Φαρακλάτα της Κεφαλληνίας,

  και από το έτος  1985 τελείται επιμνημόσυνη δέηση στο σημείο που άφησε την τελευταία του πνοή.
Το μνημείο έφτιαξε η οικογένεια Σπυρίδωνος Καππάτου και το επιμελείται η κόρη του και καλή μας φίλη Λίλα Καππάτου.
Της Λιτανείας προεξάρχων ήταν ο Παν/τος Αρχιμ. π. Γεράσιμος Φωκάς Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας λίαν αγαπητός συν αδελφός και πνευματικό τέκνο του μακαριστού Πολυκάρπου.
Ευχαριστίες πολλές στον αγαπητό π. Νικόλαο τον Ληξουριώτη που είχε την καλοσύνη να μας στείλει το φωτογραφικό υλικό από την λιτανεία και την επιμνημόσυνη δέηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου