Translate

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ



Στην Κέρκυρα εορτάστηκε την Παρασκευή 8 Μαΐου 2015 το θαύμα της ομματώσεως του τυφλωθέντος Στεφάνου από την Υπεραγία Θεοτόκο στην περιοχή της Κασσιώπης, όπου φυλάσσεται η θαυματουργός εικόνα. Πανήγυρις τελέστηκε ακόμη στην Ιερά Μονή Παναγίας Κασσωπίτρας στην περιοχή Κανόνι της Κέρκυρας, όπου και εκεί τιμάται η Υπεραγία Θεοτόκος. Της πανηγύρεως προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.
Στο κήρυγμά του προς τους πολυπληθείς προσκυνητές, ο κ. Νεκτάριος επεσήμανε ότι αυτή την ημέρα η Εκκλησία εκτός της Παναγίας, τιμά την μνήμη και του αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, δηλαδή των δύο προσώπων που κατεξοχήν συμπαραστάθηκαν στον Κύριό μας μέχρι σταυρού και ταφής και αξιώθηκαν να ζήσουν τη χαρά της Αναστάσεως. Και η Υπεραγία Θεοτόκος και ο άγιος Ιωάννης έδειξαν ότι η αγάπη για το Θεό είναι η βάση για την αγάπη και για τον άνθρωπο. Κάτι τέτοιο η ανθρωπότητα σήμερα φαίνεται ότι το έχει λησμονήσει, γιατί προσπαθεί να αποσυνδέσει μέσα από τον αλτρουισμό και τον ανθρωπισμό την αγάπη για τον συνάνθρωπο από την αγάπη για τον Θεό. Δεν μπορεί όμως μια τέτοια αγάπη να είναι πλήρης, αλλά στην ουσία γίνεται η επίφαση μέσα από την οποία καλύπτεται η αδυναμία του ανθρώπου να εξέλθει αληθινά εκ του εαυτού του και να βρει έτσι νόημα στη ζωή του. Χάρη Θεού χρειάζεται ο άνθρωπος, το φως της αλήθειας το οποίο νικά το σκοτάδι της αμαρτίας.
Η Παναγία και ο άγιος Ιωάννης διαδραματίζουν αναγεννητικό ρόλο για τον άνθρωπο. Η Παναγία στην Κέρκυρα χάρισε το φως, χάρισε την αναγέννηση της ζωής του στον αδικημένο από το κράτος των Βενετών νεαρό Στέφανο και του έδωσε το φως που απώλεσε εξ αιτίας της συκοφαντίας των ανθρώπων. Και μας δείχνει έτσι ότι η πίστη στο Χριστό γίνεται συνεχής πορεία φωτός και αγάπης για όλους.
Ο κ. Νεκτάριος ζήτησε από όλους τους πιστούς να κάνουν προσευχή στην Υπεραγία Θεοτόκο και να παρακαλέσουν τόσο την ίδια όσο και τον άγιο Ιωάννη να μεσιτεύουν στο Θεό για αγάπη, για φως, για ανάσταση τόσο στις καρδιές όλων όσο και στην πατρίδα μας.
ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ






Δεν υπάρχουν σχόλια: