Translate

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΣΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ



Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος επισκέφθηκε το βράδυ της Πέμπτης 31 Ιανουαρίου 2019 τον Κύκλο Φοιτητών και Επιστημόνων της τοπικής Εκκλησίας και μίλησε στους παρευρεθέντας.
Αφορμώμενος από το θέμα του Χειμερινού Εξαμήνου που ήταν ο «Βίος Βαρλαάμ και Ιωάσαφ» του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού ο κ. Νεκτάριος τόνισε ότι τόσο η οδός του μοναχισμού όσο και η οδός του γάμου είναι ευλογημένες από την Εκκλησία μας. Και οι δύο όμως χρειάζονται «απόφαση», διότι προϋποθέτουν την υπέρβαση του εγώ. Στην οδό του ασκητικού βίου χρειάζεται ο ενθουσιασμός του θείου έρωτα. Στην οδό του γάμου η αυταπάρνηση και η αγάπη που γίνεται ανοχή.
Στους καιρούς μας το αγαπητικό ήθος τείνει να περιθωριοποιηθεί. Ο πολιτισμός μας προβάλλει συνεχώς τι δικαιούμαστε και όχι τι προσφέρουμε. Η οδός της πίστεως όμως μάς επαναφέρει στην κοινωνία με τον Θεό, η οποία γίνεται μέθεξη. Όποιος κοινωνεί με τον Θεό, όποια κι αν είναι η κλήση του, θα αντέξει τον καύσωνα των πειρασμών και θα εγκαταστήσει νου ηγεμόνα των παθών του στους λογισμούς.
Πάντως, όπως επεσήμανε ο κ. Νεκτάριος, η ζωή του ανθρώπου είναι κλήση στην χώρα των ζώντων, στην σχέση με τον Χριστό που γίνεται αιωνιότητα. Αυτό οφείλουμε να μην το λησμονούμε και να μην παρασυρόμεθα από αλλότριες αντιλήψεις, οι οποίες περιφρονούν το ανθρώπινο πρόσωπο και το παραδίδουν στην φιλαυτία και την φιληδονία.
Ο Μητροπολίτης Κερκύρας εξέφρασε την χαρά του διότι στον Κύκλο φοιτητών και επιστημόνων γίνεται μία συστηματική προσπάθεια γνωριμίας με την ορθόδοξη πίστη και παράδοση, σε συνδυασμό με την επαφή με τον λόγο των αρχαίων Ελλήνων και τον επιστημονικό στοχασμό και συνεχάρη όλους για το ότι στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως λειτουργεί μία κυψέλη διαλόγου και προβληματισμού για την πίστη και την ζωή μας.
Ο κ. Νεκτάριος ευλόγησε και βασιλόπιτα.




Δεν υπάρχουν σχόλια: