Translate

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019

ΜΕΓΑΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΟΛΙΟΥΧΟ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΗΝ ΑΥΓΟΥΣΤΑ


Ξεκίνησαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις για την Αγία Θεοδώρα την Αυγούστα, Συμπολιούχο και Συμπροστάτιδα της νήσου Κερκύρας. Το απόγευμα της Κυριακής 10 Φεβρουαρίου 2019 τελέστηκε μέγας πανηγυρικός εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης και των Αγίων Βλασίου και Θεοδώρας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου. Το πρωί της ιδίας ημέρας εψάλη Παράκλησις προς την Αγία.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε το Δοξαστικό των στιχηρών του Εσπερινού : “Τίς ἐπαξίως διηγήσεται καὶ ἐξυμνήσει σου τὰς φωταυγεῖς τῆς πολιτείας ἀρετάς, Θεοδώρα ἀξιΰμνητε;”. Η Αγία Θεοδώρα ήρθε από την Ανατολή να μας διδάξει μαθήματα Ορθοδόξου πίστεως και ήθους. Η ίδια σε όλη της τη ζωή, με το αυτοκρατορικό της αξίωμα δεν έζησε ούτε την δόξα της, ούτε τον πλούτο της. Έζησε μόνο για την αγάπη του Ερασμίου Νυμφίου της, καίτοι έγγαμη.
Πάλεψε με την ασέβεια, η οποία δεν είναι γνώρισμα μόνο των καιρών μας.  Ο ίδιος ο Κύριός μας ήλθε και μας έβγαλε μέσα από το σκότος και το χάος της αμαρτίας και της πλάνης και μας έδωσε την δυνατότητα της σωτηρίας και της θεώσεως. Ο πειρασμός της ασέβειας όμως παραμένει. Ο διάβολος δια μέσου των αιώνων χρησιμοποιεί, προκειμένου να συγχύσει πνευματικά τους ανθρώπους, τους ιθύνοντες του κόσμου τούτου. Ένας εξ’αυτών ήταν και ο σύζυγος της Αγίας Θεοδώρας, ο Θεόφιλος. Αν και αυτοκράτωρ του Βυζαντίου, πλανήθηκε και πολέμησε την Ορθοδοξία. Η υπομονή όμως της Αγίας σήκωσε τον σύζυγό της από τον Άδη.
Επιπλέον ο Μητροπολίτης Κερκύρας επεσήμανε ότι στην εποχή αυτή των αντιθέσεων  που ζούμε, πολλοί αγαπούν τον Κύριο και πραγματώνουν στη ζωή τους το θέλημά Του. Υπάρχουν και πολλοί που ζουν ασεβώς. Είναι εκείνοι οι οποίοι που όχι μόνο αυτονομήθηκαν, αλλά ταυτόχρονα ζουν υβριστικά έναντι του Χριστού. Μετά πολλής λύπης και θλίψεως σήμερα διαπιστώνουμε ότι οι ιθύνοντες στην Ορθόδοξη πατρίδα μας, όχι μόνο δηλώνουν την αθεϊα τους, αλλά με πολλαπλά τεχνάσματα τοποθετούν εμπόδια στην ευσέβεια και στην ευλάβεια των Ελλήνων.
Ο κ. Νεκτάριος αναφέρθηκε σε προσωπικό του παράδειγμα,  κατά την πρόσφατη ποιμαντική του επίσκεψη στο νησί των Παξών, όπου μετά από πρόσκληση των δασκάλων και καθηγητών των σχολείων του νησιού βρέθηκε στα σχολικά συγκροτήματα, στα οποία οι μαθητές του επεφύλαξαν θερμότατη υποδοχή. Η επίσκεψη αυτή ενόχλησε, με αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί να βρεθούν απολογούμενοι, με την απειλή κυρώσεων από την προϊσταμένη αρχή τους, δηλαδή τους ιθύνοντες της εκπαίδευσης. Μετά από αυτό μπορεί  ο κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος να αντιληφθεί σε πόσο τραγική κατάσταση βρίσκεται η πατρίδα μας.
Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε  ο Τριαδικός Θεός να δίδει φώτιση στους πιστούς και μετάνοια σε όλους, όπως και στους κρατούντες, δια πρεσβειών των Αγίων Θεοδώρας και Βλασίου.
Να σημειωθεί τέλος ότι στον Εσπερινό έψαλαν δύο χοροί με μαθητές της Σχολής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως “Ο ΑΓΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ”, υπό την διεύθυνση των πρωτοψαλτών και χοραρχών κ. Νικολάου Μακρόπουλου και κ. Γεωργίου Λαδοβρέχη.






















Δεν υπάρχουν σχόλια: