Translate

Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Η Β’ Στάση των Χαιρετισμών στους Αγίους Πάντες Νησακίου


  
Το απόγευμα της Παρασκευής 22 Μαρτίου 2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος χοροστάτησε στην Ακολουθία της Β’ Στάσεως των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στον Ι.Ν. των Αγίων Πάντων στο χωριό Νησάκι.
Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι την περίοδο που διανύουμε η Αγία μας Εκκλησία μάς καλεί να εντείνουμε τον πνευματικό μας αγώνα στο στάδιο των αρετών, μέσα από την νηστεία που οδηγεί στην μετάνοια, στην κατάσταση αυτή όπου ο απομακρισμένος από τον Θεό Πατέρα άνθρωπος έρχεται εις εαυτόν, ως άλλος άσωτος υιός. Η νηστεία ακόμη βοηθά στην επικοινωνία του ανθρώπου με τον Χριστό. Όπως και με τους αδελφούς του ο άνθρωπος κοινωνεί δια της αγάπης. Τον αυτό τρόπο έχει και με την σχέση του με τον Θεό. Ο αγώνας ο πνευματικός γίνεται για την αγάπη του Χριστού. Προκειμένου να οπλιστούμε με δύναμη και να συνεχίσουμε στο στάδιο των αρετών, στους ιερούς ναούς των Εκκλησιών μας ψάλλονται οι Χαιρετισμοί προς την Κυρία Θεοτόκο, η οποία συνεργάστηκε εκουσίως στο απολυτρωτικό έργο του Θεού για την ανθρωπότητα.
Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε τους κάτωθι τρεις στίχους από την Β’ Στάση των  Χαιρετισμών : “Χαίρε, θάλασσα ποντίσασα Φαραώ τον νοητόν. Χαίρε, πέτρα η ποτίσασα τους διψώντας την ζωήν. Χαίρε, πύρινε στύλε οδηγών τους εν σκότει”. Η Παναγία μας παρομοιάζεται  καταρχήν με την Ερυθρά θάλασσα, δια της οποίας αφενός μεν  πέρασε ο Ισραήλ, με την διάνοιξη της θαλάσσης από τον Μωϋσή με το σημείο του σταυρού και αφετέρου ο στρατός του Φαραώ που τον εξεδίωκε καταποντίστηκε. Στο πρόσωπο του Φαραώ εκπροσωπείται ο άρχων του κόσμου τούτου, ο μισόκαλος διάβολος, ο οποίος κατανικήθηκε με την ένδοξη Ανάσταση του Κυρίου. Η Ερυθρά θάλασσα είναι λοιπόν και το πέρασμα εκ του θανάτου προς την αιώνια ζωή. Ακόμη η Θεοτόκος παρομοιάζεται με τον βράχο από τον οποίο ανέβλυσε με θαυματουργικό τρόπο νερό κατά την πορεία του Εβραϊκού λαού προς την Γη της Επαγγελίας, όταν οι Ισραηλίτες δίψασαν. Και τέλος η πύρινη στήλη που οδηγούσε κατά την νύχτα τους Εβραίους στην Γη Χαναάν προεικονίζει και αυτή την Μητέρα του Θεού. Η Παναγία έγινε κατοικητήριο του Αγίου Πνεύματος. Μέσα στα παρθενικά Της σπλάχνα έγινε άνθρωπος ο Υιός και Λόγος του Θεού, που μας έσωσε από το πνευματικό σκότος της αμαρτίας και του θανάτου.
Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος προέτρεψε τους πιστούς να ικετεύουν την Παναγία, αλλά ταυτοχρόνως και να Την ευχαριστούν για τις πλούσιες ευεργεσίες Της στο Έθνος μας, καθότι Εκείνη είναι η  Υπέρμαχος Στρατηγός του Γένους μας.











Δεν υπάρχουν σχόλια: