Translate

Σάββατο 16 Μαρτίου 2019

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΓΟΥΛΑΔΕΣ

Το Σάββατο 16 Μαρτίου 2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα Ι.Ν. των Αγίων Θεοδώρων, στο χωριό Μαγουλάδες.
Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κερκύρας εξιστόρησε εν συντομία το θαύμα των κολλύβων του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος, σημειώνοντας ότι ο Άγιος Μάρτυς του Χριστού Θεόδωρος διηκόνησε τους συνανθρώπους του όχι μόνο ενόσω βρισκόταν εν ζωή αλλά και μετά τον θάνατό του. Για τον λόγο αυτό, όταν ο αυτοκράτορας Ιουλιανός ο παραβάτης διέταξε να ραντισθούν όλες οι τροφές από τα αίματα των ειδωλολατρικών θυσιών στην αρχή της νηστείας, ο Άγιος Θεόδωρος εμφανίστηκε στον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως Ευδόξιο και τον συμβούλευσε να βράσει σιτάρι, ώστε με αυτό να τραφούν οι Χριστιανοί, όπερ και εγένετο.  Διαβάζοντας κάποιος,  που δεν έχει ζωντανή κοινωνία μετά του Θεού και είναι άγευστος από την Θεία Χάρη, αυτό το γεγονός, αυτοστιγμεί το χαρακτηρίζει ως παραμύθι. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται μακριά από τον Θεό, δεν μπορούν να κατανοήσουν την σημασία της νηστείας.
Ακόμη ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι η νηστεία είναι εντολή του Κυρίου. Ο Ίδιος αποσύρθηκε στην έρημο και νήστευσε σαράντα ημέρες. Οι Πατέρες της Εκκλησίας μας τονίζουν ότι η νηστεία δεν είναι σωματοκτόνος, αλλά παθοκτόνος. Με άλλα λόγια αποτελεί πνευματικό γύμνασμα, εντασσόμενο στο στάδιο των πνευματικών αγώνων και πάντοτε συνοδεύεται με την προσευχή και  με την ελεημοσύνη. Η νηστεία δεν περιορίζεται μόνο στην αποχή από κάποιες τροφές, αλλά κυρίως συνδέεται με την αποκοπή των παθών και την κάθαρση όλων των ανθρωπίνων αισθητηρίων, ήτοι της ακοής της οράσεως και του στόματος. Δεν νοείται  Ορθόδοξος Χριστιανός να νηστεύει από διάφορες τροφές και ταυτόχρονα να διαβάλλει και να κατακρίνει τον αδελφό του. Αυτό δεν είναι νηστεία, αλλά εμπαιγμός κατά του Κυρίου και όπως ξέρουμε ο  Θεὸς οὐ μυκτηρίζεται.
Κλείνοντας ο κ. Νεκτάριος ευχήθηκε στους πιστούς καλό υπόλοιπο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, δια πρεσβειών των Αγίων Θεοδώρων.









Δεν υπάρχουν σχόλια: