Translate

Σάββατο 20 Απριλίου 2019

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΟ Ι. ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ


Το απόγευμα του Σαββάτου 20 Απριλίου 2019 τελέστηκε στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.
Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κερκύρας ανέλυσε την προφητεία του Ζαχαρίου, την σχετική με την θριαμβευτική είσοδο του Μεσσία στην αγία πόλη Σιών. Ο Μεσσίας, καθήμενος επί πώλου όνου,  γίνεται δεκτός με μεγάλο ενθουσιασμό από τα πλήθη των Ισραηλιτών, που ανακράζουν : “Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου”. Ο Χριστός όμως δεν δέχεται όλες αυτές τις τιμές του πλήθους, για τον λόγο ότι οι άνθρωποι αυτοί περίμεναν έναν εγκόσμιο ηγέτη που θα τους ελευθέρωνε από την ρωμαϊκή δουλεία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος αυτός όχλος ήταν σε τέτοιο βαθμό χειραγωγούμενος, ώστε μετά από λίγες ημέρες, απαιτούσε από τον Πιλάτο να οδηγήσει τον Κύριο στο ικρίωμα του Σταυρού. Κανείς τους δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι μπροστά τους είχαν τον Ζώντα Θεό. Ήταν τόσο μεγάλο το μίσος κατά του Σωτήρος Χριστού από πλευράς των Φαρισαίων, ώστε και τον Λάζαρο που ανέστησε, θέλησαν να τον δολοφονήσουν, για να μην πιστέψουν οι άνθρωποι ότι ο Ιησούς είναι ο Μεσσίας που περίμεναν επί αιώνες.
Αναφερόμενος ο Σεβασμιώτατος στον Άγιο Σπυρίδωνα (το Ιερό Σκήνωμα  του οποίου λιτανεύεται το πρωί της Κυριακής των Βαϊων, εις ανάμνησιν του θαύματος που επιτέλεσε τον 17ο αιώνα, σώζοντας την Κέρκυρα από την φοβερή πανώλη), τόνισε ότι η αντίληψη αυτή του Ισραηλιτικού λαού την εποχή του Κυρίου, ατυχώς κυριαρχεί και σήμερα. Συγκεκριμένα,  προστρέχουμε στον Άγιο Σπυρίδωνα, προκειμένου εκείνος να μεσιτεύσει στον Θεό και να υλοποιηθούν τα αιτήματά μας, μένοντας την ίδια στιγμή άγευστοι της Θείας Χάριτος και του βιώματος της Αναστάσεως του Χριστού. Οι Άγιοι της πίστεώς μας βίωσαν ακριβώς την εν Χριστώ ζωή. Ο Άγιός μας και βίωσε και είναι έως και σήμερα κήρυκας της Αναστάσεως του Κυρίου, με το άφθαρτο Ιερό Σκήνωμά του.
Κλείνοντας ο κ. Νεκτάριος ευχήθηκε ο Χριστός να εισοδεύσει στην καρδιά  κάθε Ορθοδόξου Χριστιανού.












Δεν υπάρχουν σχόλια: