Translate

Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Συνεχίστηκαν το απόγευμα της Δευτέρας 15 Μαΐου 2023 οι διαλέξεις του Ελεύθερου Πανεπιστημίου που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, σε συνεργασία με την Ένωση Χριστιανών Επιστημόνων Κέρκυρας. Στον θεσμό αυτό διακεκριμένοι επιστήμονες αναπτύσσουν θέματα με ελεύθερη συμμετοχή που αναφέρονται στην σχέση της επιστήμης με την σύγχρονη πραγματικότητα.

Ήταν η δεύτερη διάλεξη του ομότιμου καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Νίκου Παπαδημητρίου, με θέμα: «Γλώσσα, Ιστορία, Πολιτισμός: από τους αρχαίους Έλληνες στη σύγχρονη τέχνη».

 Ο ομιλητής, παίρνοντας αφόρμηση από τον συνθέτη του Μεσοπολέμου Webern και την αποδόμηση της Fuga του Bach, επεσήμανε ότι η γλώσσα εκφράζει και αδιέξοδα και λύσεις. Είναι το όχημα των απαντήσεων μέσω των λέξεων, των προτάσεων, των νοημάτων στα τρία μεγάλα ερωτήματα του ανθρώπου: φύση, άλλος και θάνατος. Η φύση παλεύεται διά της επιστήμης. Ο Άλλος διά της πολιτικής, είτε της εμπόλεμης είτε της ειρηνεύουσας. Ο θάνατος διά της τέχνης και της θρησκείας. Ο Webern αποδόμησε τον Bach γιατί απευθύνεται όχι σε έναν κόσμο ενότητας, αλλά σε έναν κόσμο κατακερματισμένο. Γι’ αυτό και προσθέτει στον μουσικό λόγο την αφθονία των παύσεων, τη δύναμη της σιωπής.

Ο κόσμος σήμερα μοιάζει με τον περιπλανώμενο ιππό τη του Μεσαίωνα: αυτόν που διαπνέεται από την μοναξιά, τον αδύναμο έρωτα και ένα αίσθημα ουσιαστικά ακοινωνησίας. Η γλώσσα δημιούργησε αυτόν τον ανθρώπινο τύπο, η γλώσσα τον συντήρησε στα χρόνια του ρομαντισμού, η γλώσσα τον προβάλλει και σήμερα. Κι αυτό διαφαίνεται στην κοινή ευρωπαϊκή γλώσσα που είναι το θέατρο, το οποίο ξεκινά από τους αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι μέσω του τρίπτυχου «όμαιμον, ομόγλωσσον, ομόθρησκον», έβρισκαν ενότητα. Το θέατρο είναι η ικανότητα της γλώσσας να πει πράγματα που δεν μπορούν να εκφραστούν αλλιώς. Να δείξει την μοναχικότητα. Να επαναφέρει μέσα από την τέχνη κοινά βιώματα του ανθρώπου. Να δώσει τελικά μια κάποια ελπίδα σε έναν πολιτισμό παρακμής.

Ο ομιλητής κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει μέσα από την σπουδή της γλώσσας της τέχνης να σπουδάσουμε το τρίπτυχο «Έλληνας, χριστιανός, Ευρωπαίος», ώστε να ξαναβρούμε αξιακό υπόβαθρο που ενώνει τον κατακερματισμένο κόσμο, το πρόσωπό μας, και να μην παραμείνουμε σε μονοπάτια μίμησης. Η αλήθεια είναι παντού, ωστόσο χρειάζεται να την αναζητήσουμε και γλωσσικά.

Στην συνέχεια, έγινε ένας πολύ ενδιαφέρων διάλογος.

Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας εκπροσώπησε ο Αρχιμ. Σεραφείμ Λινοσπόρης, ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως, και πνευματικός σύμβουλος της Ενώσεως Χριστιανών Επιστημόνων. Παραβρέθηκαν ακόμη ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας κ. Δημήτριος Μεταλληνός και η πρόεδρος της Ενώσεως Χριστιανών Επιστημόνων κ. Ειρήνη Μαλαχά- Λούβρου.

Η τρίτη διάλεξη από τον καθηγητή κ. Παπαδημητρίου θα δοθεί την Πέμπτη 1η Ιουνίου 2023 και ώρα 7.30 στο Πνευματικό Κέντρο (Ακαδημίας 2), με θέμα: «Ο ολοκληρωτισμός των μετρίων, η ισότητα πρρος τα κάτω: από την πολιτική ορθότητα ως την παρουσία του Ισλάμ στην Ευρώπη της παρακμής». Η είσοδος είναι ελεύθερη.  







Δεν υπάρχουν σχόλια: