Παρασκευή, 31 Μαΐου 2013

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ Β1. Πρότερος και Κλασικός Μεσσαίωνας, 685 - 1071 μ.Χ.

Στον κατάμεστο Ιερό Ναό του Παλαιού Φρουρίου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Αριστοτέλη Κοσκινά "ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ Β1. Πρότερος και Κλασικός Μεσσαίωνας, 685 - 1071 μ.Χ.
Ο συγγραφέας που διακρίνεται για την εμβριθή γνώση του, εκτός από την Νομική Επιστήμη ασχολείται παράλληλα με την ιστορία της Κέρκυρας  και των ανθρώπων της έχοντας απέραντη αγάπη για την γενέτηρά του.
Με βαθιά προσήλωση στην παράδοση και εντρυφώντας στις ιστορικές πηγές  μας παρουσίασε και ανήγγειλε τον εναρκτήριο τόμο της σειράς "ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ" με ειδικό τίτλο " Πρότερος και Κλασικός Μεσαίωνας 685- 1071 μ.Χ." 


Το βιβλίο αποτελείτε από 416 σελίδες, φέρει 27 έγχρωμους πρωτότυπους πίνακες (χἀρτες, αναπαραστάσεις) εντός κειμένου, συστηματική βιβλιογραφία και τεκμηρίωση, και θεματικό ευρετήριο 52 σελίδων. Αναφέρεται στη λιγότερο γνωστή περίοδο της ιστορίας των Κερκυραίων, απτόμενο ζητημάτων ιστορίας και ταυτότητας της ανατολικής Ρωμαϊκής ("Βυζαντινής") Αυτοκρατορίας.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αξιόλογες όψεις της εκκλησιαστικής ιστορίας των Κερκυραίων, που αφορούν ιδιαίτατα τον επίσκοπο του 9ου αιώνα Μιχαήλ, στον Άγιο Αρσένιο, και σε μείζονα ναοδομικά εγχειρήματα που προσδιόρισαν εν πολλοίς την μεταμόρφωση της μεσαιωνικής πόλης. Χαιρετισμό απηύθυνε η Προϊσταμένη της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων    κ. Ρηγάκου. 
Την παρουσίαση έκαναν ο κ. Κώστας Βέργος καθηγητής, Δρ Οικονομικής Γεωγραφίας και ο κ. Αριστοτέλης Κοσκινάς συγγραφέας του βιβλίου.
Τον συντονισμό είχε ο κ. Αλέκος Στογιάννος Δρ Γεωπολιτικής  του Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής Γερμανικής Φιλολογίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου