Translate

Σάββατο 10 Μαΐου 2014

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΔΥΣΗ ΤΟ ΘΕΜΑ ΙΕΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
τηλ. & fax: 26610 25862 e-mail: press@imcorfu.gr

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 Κέρκυρα, 10 Μαΐου 2014

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΔΥΣΗ ΤΟ ΘΕΜΑ ΙΕΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ 

Γενική Ιερατική Σύναξη   διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολις  Κερκύρας  την  Τρίτη 6 Μαΐου 2014. Η σύναξη πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως.  
Κύριος ομιλητής στη σύναξη ήταν ο Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Λουδοβίκος, καθηγητής και διευθυντής Σπουδών στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, καθώς και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και ερευνητής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Winchester. Ο π. Νικόλαος μίλησε στους ιερείς για την ορθόδοξη ταυτότητα στη σύγχρονη Ευρώπη, επισημαίνοντας  ότι στην εποχή μας είναι επιτακτική η ανάγκη διεξαγωγής διαλόγου  με την Δύση, καθώς ζούμε σ’ αυτήν και οφείλουμε ως ορθόδοξοι να έχουμε άποψη, τόσο για την θεολογία της όσο και για τις πνευματικές συνισταμένες του πολιτισμού της. Η ταυτότητα άλλωστε έρχεται από το μέλλον, διότι ό,τι μένει προσκολλημένο στο παρελθόν και δεν μπορεί να διαλεχθεί με το σήμερα και το αύριο, είναι καταδικασμένο να μαραζώσει. Ο ομιλητής επεσήμανε τη διαφορά ανάμεσα στο δικαιϊκό πνεύμα που χαρακτηρίζει την Ορθοδοξία, την επίγνωση ότι ο Θεός είναι δίκαιος και γι’ αυτό έχει αποκαλύψει το θέλημά Του στους ανθρώπους, για να μπορούμε να πορευόμαστε σύμφωνα μ’ αυτό, χωρίς όμως να λησμονούμε την αγάπη, και το δικανικό πνεύμα που χαρακτηρίζει την Δύση, δηλαδή την υποταγή της αγάπης στους νόμους, χωρίς ο άνθρωπος να θεωρείται στην προοπτική της κατανόησης και της συγχωρητικότητας. Το δικανικό πνεύμα έχει δημιουργήσει έναν πολιτισμό που κάνει τον άνθρωπο να ζει με ένα πνεύμα άρνησης της αδυναμίας και προσποίησης ότι η θνητότητα δεν μας αφορά και ότι πρέπει να την εξωραΐζουμε, ενώ από την άλλη υπάρχει ένα πνεύμα απόρριψης του Θεού που λειτουργεί ως φύλακας της τελειότητας και δοσίματος στον άνθρωπο του δικαιώματος να κάνει ό,τι τον ευχαριστεί. ότι είμαστε αδύναμοι, ότι δεν μπορούμε να κερδίζουμε στη ζωή πάντοτε και ότι χρειάζεται να βλέπουμε την αμαρτωλότητά μας με πνεύμα μετανοίας.   
Σε παρέμβασή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, αφού ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τον ομιλητή, ζήτησε από τους ιερείς να προσπαθούν να αναγνωρίζουν τις κύριες αρχές της ορθόδοξης θεολογίας στη σύγχρονη πραγματικότητα, νικώντας τον πειρασμό της εκκοσμίκευσης, ενώ επεσήμανε στοιχεία που μαρτυρούν έναν συνεχή προβληματισμό στο κατά πόσον είναι ευδιάκριτα τα όρια ανάμεσα στην οικονομία και την αμνήστευση των ανθρώπινων πτώσεων. Η Ορθοδοξία έχει ως αρχή της ποιμαντικής της την οικονομία, όμως αυτή δεν συνεπάγεται την απουσία ελέγχου και προτροπής για μετάνοια στους ανθρώπους.
Ο ομιλητής είχε στην συνέχεια την ευκαιρία να απαντήσει σε πολλές και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις των κληρικών της τοπικής Εκκλησίας.  
Εκ του Γραφείου Τύπου
 Εμφάνιση ιστορικού μηνυμάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια: