Translate

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ



Στον πανηγυρίζοντα ναό της Αγίας Τριάδος Γαρίτσας, εν μέσω πληθούσης εκκλησίας, λειτούργησε το πρωί της Δευτέρας Αγίου Πνεύματος 1 Ιουνίου 2015 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος. Στο κήρυγμά του ο κ. Νεκτάριος, αφορμώμενος από το χωρίο της Παλαιάς Διαθήκης «ποιήσωμεν άνθρωπον κατ’ εικόνα ημετέραν και καθ’ ομοίωσιν», επεσήμανε ότι το μυστήριο της Αγίας Τριάδος είναι το υπέρτατο μυστήριο της πίστεώς μας. Τα τρία Πρόσωπα της Αγίας Τριάδος αλληλοπεριχωρούνται εν αγάπη και δημιουργούν τον κόσμο και τον άνθρωπο. Οι άνθρωποι είμαστε πλασμένοι κατ’ εικόνα Θεού, δηλαδή κεκλημένοι να μιμηθούμε τον Θεό στην αλληλοπεριχώρηση της αγάπης, στον αγιασμό και την οικείωση της χάριτος του Θεού εν Αγίω Πνεύματι.
Ο καρπός του Αγίου Πνεύματος είναι τα χαρίσματα τα οποία ο Θεός μάς έχει δώσει, για να μπορούμε να αγαπούμε τον πλησίον μας και να ομοιάζουμε στον Θεό. Οι καρποί του Πνεύματος είναι η χαρά, η αγάπη, η αγαθωσύνη, η μακροθυμία και όλα τα άλλα τα οποία δίδονται προσωπικά στον καθέναν μας. Μέσα από τα χαρίσματα μεταμορφωνόμαστε οι άνθρωποι από την παρουσία του Θεού και κατ’ αυτόν τον τρόπο εικονίζεται και βιώνεται ο Παράδεισος. Αν τα χαρίσματα ήταν ο τρόπος της ζωής του κόσμου, είπε ο κ. Νεκτάριος, τότε ο κόσμος θα γινόταν Παράδεισος. Η αμαρτία έκανε τα χαρίσματα να λειτουργούν εγωκεντρικά και όχι στην προοπτική της κοινωνίας των ανθρώπων μεταξύ τους και με τον Θεό, δηλαδή στην προοπτική της Εκκλησίας. Και όχι μόνο αυτό. Μέσα από την αμαρτία τα χαρίσματα έγιναν κακό. Η αγάπη μίσος. Η χαρά απελπισία. Η μακροθυμία κακία. Και ο κόσμος βιώνει την τραγωδία της αποστασίας.
Ο Μητροπολίτης Κερκύρας τόνισε την ανάγκη να ξαναχτίσουμε την κοινωνία μας με την Εκκλησία, την οποία συγκροτεί το Πανάγιο Πνεύμα. Να αξιοποιήσουμε τα χαρίσματά μας, να μετανοήσουμε για τα λάθη μας, να ανανεωθούμε ως προς την αγάπη και το φωτισμό και να συναντήσουμε τον αληθινό Θεό.







 






Δεν υπάρχουν σχόλια: