Translate

Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Κερκύρας Νεκτάριος : Η Εύα γέννησε τον άνθρωπο, η Δευτέρα Εύα αναγέννησε πνευματικά τον άνθρωπο.

Τελέστηκε σήμερα το πρωί 15 Αυγούστου 2015 στον Πανηγυρίζοντα Μητοπολίτικό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης Κερκύρας, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου. Μεγάλη ήταν και η προσέλευση των πιστών στο Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας.
Ο κ. Νεκτάριος στο κήρυγμά του εξήρε την προσωπικότητα της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία από μικρή ακόμη παιδίσκη βρισκόταν στο Ναό του Θεού. Με τον πνευματικό της αγώνα κρατήθηκε άμωμη και άσπιλη από την αμαρτία και την ηδονή, σε αντίθεση με την πρώτη γυναίκα που έπλασε ο Θεός, την Εύα που με οδύνες απέκτησε απογόνους. Η Παναγία μας, συνέχισε ο Μητροπολίτης, προσφέρεται, ιδία βουλήσει, ώστε να λάβει στα σπλάχνα της σάρκα ο Άσαρκος Θεός. Αγιάζεται έτσι ολόκληρος ο άνθρωπος, αφού το κάθε κύτταρό της προσφέρεται στο Δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος. Μέσω της Κυρίας Θεοτόκου καθαρίζεται ο άνθρωπος που είχε σπιλωθεί με την παρακοή του στον Παράδεισο.
Από την άλλη μεριά και η Παναγία μας γεύθηκε ως άνθρωπος το σωματικό θάνατο, όμως ο τάφος δεν μπόρεσε να κρατήσει τη Μητέρα του Θεού, η οποία μετέστη στον Ουρανό. Ο Σεβασμιώτατος θύμησε ακόμη στους πιστούς μια φράση από την Αποκάλυψη του Ευαγγελιστού Ιωάννου όπου αναφέρει πως, αλίμονο στον άνθρωπο που θα γευθεί τον πνευματικό θάνατο. Πνευματικός θάνατος ισοδυναμεί με διακοπή της κοινωνίας με τον Τριαδικό Θεό, τον όντως Όντα, δηλαδή ο απόλυτος εκμηδενισμός του ανθρώπου.
Κλείνοντας ο κ. Νεκτάριος ευχήθηκε η Παναγία μας να συνεχίζει να πρεσβεύει προς τον Υιό και Θεό της, αφού έχει παρρησία προς Εκείνον, για όλους μας, ώστε να γευθούμε και εμείς τις Δωρεές του Παναγίου Πνεύματος.












Δεν υπάρχουν σχόλια: