Translate

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ: ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ !


Την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017 πραγματοποιήθηκε, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, η παρουσίαση του βιβλίου του επισκέπτη καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, πρ. Υπουργού και τ. Βουλευτή Ροδόπης, Δρος Ευριπίδη Στυλιανίδη, με τίτλο : “ΘΡΑΚΗ : Το επόμενο βήμα...”. Η παρουσίαση έγινε στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων “Η ΠΛΑΤΥΤΕΡΑ”.
Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι, στην κρίσιμη αυτή συγκυρία κατά την οποία η πατρίδα μας ταλανίζεται από μια πολυετή οικονομική και κοινωνική κρίση και διακυβεύονται σημαντικά εθνικά και γεωπολιτικά ζητήματα, ιδιαίτερα ευαίσθητα, όπως αυτό της Θράκης, έρχεται η μελέτη του κ. Στυλιανίδη, η οποία δεν αρκείται στην ιστορική τεκμηρίωση και την υφισταμένη κατάσταση, αλλά προχωρά δυναμικά στην υιοθέτηση λύσεων και προτάσεων.
Ο κ. Νεκτάριος συνέχισε λέγοντας ότι στις ημέρες μας είναι έντονοι οι προβληματισμοί, οι οποίοι επιτείνονται και από άλλα δύο γεγονότα. Το πρώτο έχει να κάνει με την απόπειρα των γειτόνων μας να μετατρέψουν την Αγία Σοφία της Κωνσταντινουπόλεως σε τζαμί, επιστρέφοντας σε ένα παρελθόν το οποίο ελπίζαμε να είχε ξεχαστεί. Δεν είναι θέμα εθνικής τους κυριαρχίας ή γειτονικής αβρότητας. Τα μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού θέλουν σεβασμό ως προς την χρήση τους. Και αυτός ο σεβασμός εκδηλώνεται συγκεκριμένα. Η νέα αυτή προκλητική ενέργεια δείχνει ότι οι καιροί ου μενετοί.

Το δεύτερο γεγονός έχει να κάνει με το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία.

Ο κ. Νεκτάριος τόνισε επί λέξει τα εξής: «Δυστυχώς αισθανόμεθα ότι η πολιτεία μας εμπαίζει. Παρά την τεκμηριωμένη αντίδραση της Εκκλησίας και παρά τον διάλογο στον οποίο οδηγηθήκαμε με σκοπό να διαφυλαχθεί ο ελληνορθόδοξος χαρακτήρας του μαθήματος, διαπιστώσαμε ότι το Υπουργείο Παιδείας πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων όλες τις προτάσεις της Εκκλησίας και πήρε την απόφαση να μην αλλάξει τίποτα ουσιαστικά στα επικίνδυνα προγράμματα που είχαν συνταχθεί επί υπουργείας του προηγουμένου υπουργού Παιδείας. Και αναρωτιέμαι: τελικά πώς περιμένουμε να κρατήσουμε την ταυτότητα και τον πολιτισμό μας; πώς περιμένουμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας να γνωρίζουν τι σημαίνει Ελλάδα, τι σημαίνει ορθοδοξία, τι σημαίνουν η ιστορία, η πίστη, ο πολιτισμός μας; Πώς περιμένουν να ενσωματώσουμε όλους όσοι έρχονται και είναι άλλης θρησκείας, χωρίς να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι τους δεχόμαστε επειδή είμαστε χριστιανοί ορθόδοξοι; Ποιος, τελικά, έδωσε το δικαίωμα σε αυτούς που διαφεντεύουν τις τύχες της πατρίδας μας, χωρίς να το θέσουν υπόψιν του ελληνικού λαού, να αλλοτριώσουν την πνευματική και πολιτισμική μας παράδοση, κατά παράβασιν των διατάξεων του Συντάγματος; Με ποιο δικαίωμα εμπαίζουν την Εκκλησία μας;»

Καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος ανέφερε  ότι «επιτέλους χρειάζεται να αφυπνιστούμε ως κοινωνία. Δεν μπορούμε να μένουμε στην αίσθηση ότι τα πάντα είναι μόνο χρήμα και οικονομία. Υπάρχουν και άλλες αξίες, όπως η πατρίδα, η πίστη, ο πολιτισμός, η ιστορία, η ταυτότητά μας στα οποία οφείλουμε να μείνουμε ανυποχώρητα ελεύθεροι!»

Παρέμβαση για το βιβλίο έκανε ο κ. Στέφανος Γκίκας, Αρχιπλοίαρχος του ΠΝ ε.α. και τ. Βουλευτής Κέρκυρας.
Για τη Θράκη μίλησε ο Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, συγγραφέας του βιβλίου, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο, σημείωσε ότι η ακριτική αυτή περιοχή της Ελλάδος βρίσκεται στο σταυροδρόμι, που συνδέει τη Δύση με την Ανατολή, την Ευρώπη με την Ασία, τη Χριστιανική  πίστη με το Ισλάμ. Ακόμη η Θράκη αποτελεί τον διαμετακομιστικό κόμβο, απ’όπου θα περάσουν ενεργειακοί αγωγοί, για την τροφοδοσία της Ευρώπης.

Τέλος ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στην ισονομία που απολαμβάνουν όλοι οι κάτοικοι της ΝΔ Θράκης, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, αποτελώντας το παράδειγμα της ειρηνικής συνύπαρξης, για ολόκληρη την Γηραιά ήπειρο.     








Δεν υπάρχουν σχόλια: