Translate

Κυριακή 11 Αυγούστου 2019

Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος




































Το απόγευμα του Σαββάτου 10 Αυγούστου 2019 τελέστηκε στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος Πολυαρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός, επί τη αναμνήσει  του θαύματος του Αγίου και της απαλλαγής της νήσου από τους Αγαρηνούς το έτος 1716, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου και  συγχοροστατούντων των  Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών  Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μυκόνου, Μήλου, Σίφνου, Σερίφου, Κιμώλου, Κύθνου, Φολεγάνδρου και Σίκινου κ. Δωροθέου, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου, Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου και του επιχώριου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας   καλωσόρισε στο νησί του Αγίου Σπυρίδωνος και ευχαρίστησε τόσο τον  κ. Ιερώνυμο, όσο και τους λοιπούς Ιεράρχες, επισημαίνοντας την ανάγκη να προστρέξουμε ξανά στον Άγιο Σπυρίδωνα στην δύσκολη περίοδο την οποία ζούμε, που επικρατεί η πνευματική σύγχυση και η απομάκρυνση από τον Θεό. Ο Άγιος υπήρξε υπέρμαχος των Ορθοδόξων και αντίπαλος των κακοδόξων. Διαφύλαξε και συνεχίζει να διαφυλλάτει την ορθή πίστη, όντας ο πρεσβευτής μας στον θρόνο του Κυρίου, μεταφέροντας τα προς σωτηρίαν αιτήματά μας. Το έτος 1716 σταμάτησε τους απίστους Αγαρηνούς που είχαν σκοπό να υποδουλώσουν τους Κερκυραίους και να επεκτείνουν την Οθωμανική αυτοκρατορία. Με την θαυματουργική επέμβαση του Αγίου Σπυρίδωνος ο Οθωμανικος στόλος καταποντίστηκε. Ο Άγιος διαφύλαξε όχι μόνο την Ορθόδοξη πίστη, αλλά και τα ευρωπαϊκά σύνορα, που τότε απειλούνταν από τις ισλαμικές ορδές. Σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων των Τούρκων, επάνω από το παλαιό φρούριο εμφανίστηκε ένας καλόγερος που κρατούσε έναν σταυρό στο χέρι του και τους εξεδίωκε.

Ο κ. Νεκτάριος  τόνισε ακόμη ότι ο Άγιος Σπυρίδων είναι οικουμενικός Άγιος. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι κατακλύζουν το Ιερό Προσκύνημα εκατοντάδες πιστοί απ’όλες τις Ορθόδοξες χώρες. Για τον λόγο αυτό καθημερινά θαυματουργεί, σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που εν ταπεινώσει, εμπιστεύονται την ζωή τους, στον Κύριό μας, τον Ιησού Χριστό, στην μοναδική μας απαντοχή.

Καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τον π. Ιλαρίωνα και τον π. Νικόδημο που ήλθαν από το Αγιώνυμο Όρος για να τιμήσουν τον Άγιο, όπως επίσης και τους μεγάλους ευεργέτες του Ιερού Προσκυνήματος του Αγίου Σπυρίδωνος, ήτοι τον κ. Κωνσταντίνο  Σάβελ και την Γερόντισσα Αλεξάνδρα, αμφότεροι εκ Λευκορωσίας.

Ακολούθως ο κ. Ιερώνυμος αφού ευχαρίστησε και εκείνος με την σειρά του τον Μητροπολίτη Κερκύρας, επεσήμανε ότι αρχικά πρέπει να κατανοήσουμε πώς αντιλαμβάνεται η Ορθοδοξία το θαύμα. Η αλήθεια είναι ότι η Εκκλησία μας αντιμετωπίζει το θαύμα με πολλή προσοχή, πολλές φορές θεωρώντας το ως κάτι το επικίνδυνο. Ο Θεός έφτιαξε τον άνθρωπο ελεύθερο και αυτήν του την ελευθερία δεν την διασώζει και δεν την περικλείει κανείς άλλος, παρά μόνον ο Άγιος Θεός. Όλοι οι άλλοι οι σπουδαίοι και τρανοί άνθρωποι που μίλησαν για ανθρώπινη ελευθερία, στο τέλος την καταπάτησαν. Ο Χριστός διασώζει την ανθρώπινη ελευθερία κατά τέτοιο τρόπο, ώστε στην Παλαιά Διαθήκη επιτρέπει στον άνθρωπο να Του πει :”Φύγε μακριά από μένα Θεέ. Δεν θέλω να ξέρω τον πνευματικό Σου δρόμο”. Κάθε φορά που επιτελείται ένα θαύμα, δημιουργείται εύλογος εντυπωσιασμός και πολλές φορές εξ’αυτού δημιουργείται και ενθουσιασμός. Είναι γεγονός ότι το κάθε θαύμα είναι δοκιμασία της ανθρώπινης ελευθερίας. Δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς τον Θεό όταν βλέπει το θαύμα. Ο Χριστός όμως δεν θέλει να Τον αποδεχόμαστε αναγκαστικά. Πολλοί Χριστιανοί διερωτώνται, γιατί  επιτελεί θαύματα ο Θεός στους αλλόθρησκους ;  Τα θαύματα αυτά είναι τα μικρά εκείνα “παραθυράκια” που ο Κύριος από άπειρη αγάπη ανοίγει και σε αυτούς τους ανθρώπους, ώστε να τους ελκύσει στην αλήθεια και την σωτηρία. Αντιθέτως εμείς που ζούμε την Θεία Χάρη καθημερινά, γευόμαστε τα θαύματα μέσα από τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας. Έτσι δεν χρειαζόμαστε άλλα θαύματα. Όταν ο Απόστολος Παύλος ασθένησε και παρακάλεσε τον Χριστό να τον θεαραπεύσει, ο Κύριος του απάντησε :  Ἀρκεῖ σοι ἡ χάρις μου. Η γὰρ δύναμίς μου ἐν ἀσθενείᾳ τελειοῦται”. Ο Θεός θαυματουργεί όταν δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Και στην περίπτωση της διασώσεως της νήσου Κερκύρας το έτος 1716 από τον Άγιο Σπυρίδωνα, ο Χριστός, διά πρεσβειών του Αγίου, έδωσε μήνυμα σε αυτούς που θέλησαν να παραβιάσουν τα σύνορα που ο Ίδιος ο Θεός είχε ορίσει, να περιοριστούν. Και σήμερα συμβαίνουν πολλές γεωπολιτικές ανακατατάξεις που έχουν ως αποτέλεσμα την διεξαγωγή κάθε μορφής πολέμων, με θύματα όπως πάντα τους αδύναμους του κόσμου τούτου.

Καταλήγοντας ο κ. Ιερώνυμος ευχήθηκε ο Άγιος Σπυρίδων να επευλογεί την πατρίδα μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: