Translate

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

8ο "Lectures Αληθώς": Κερκυραϊκά έθιμα 40ημέρου και 12ημέρου με τον π. Δημ. Κοσκινά [Πρεμιέρα: 23.12.2020, 18:00]





Who is Who  
ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΣΚΙΝΑΣ



Ο Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Κοσκινάς γεννήθηκε στον Άγιο Παντελεήμονα Κέρκυρας, το 1958. Αποφοίτησε από το Εκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών και το Τμήμα Ποιμαντικής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. 
     Διάκονος χειροτονήθηκε υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Κερκύρας Πολυκάρπου το 1981 στον Μητροπολιτικό Ναό Κερκύρας. Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε το έτος 1984 στο Προσκύνημα του Αγ. Σπυρίδωνος υπό του Μητροπολίτου Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ. Τίτου, Τοποτηρητού τότε της Μητροπόλεως Κερκύρας. Στις 8 Μαΐου 1984 χειροθετήθηκε Πνευματικός υπό του ανωτέρω Μητροπολίτου κ. Τίτου. Στις 12 Δεκεμβρίου 1993 έλαβε το οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Κερκύρας Τιμοθέου. 
     Επί 35ετία και πλέον υπηρετεί στην οικονομική υπηρεσία της Ι. Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων. Υπηρέτησε ως Εφημέριος στην Ενορία Αγ. Θεοδώρων Περιθείας (1984), στην Ενορία Αγ. Τριών Μαρτύρων Ανεμομύλου, Προϊστάμενος του Ναού Αγ. Ιάσονος και Σωσιπάτρου (1996-2003), τον οποίον αναστήλωσε εκ βάθρων. Από τον Ιανουάριο 2003 είναι Εφημέριος των Ναών Αγ. Ελευθερίου και Υ. Θ. Μανδρακιωτίσσης πόλεως, υπεύθυνος συνάμα του Συσσιτίου Απόρων «Ο Επιούσιος Άρτος». 
     Μεταξύ των ετών 1989-90 αναστήλωσε εκ βάθρων τον καταστραφέντα από πυρκαγιά Ναό Υ. Θ. Λαμποβιτίσσης Άφρας. Από 1993 έως 1996, παράλληλα με τα εφημεριακά καθήκοντά του στην Ενορία Τριών Μαρτύρων, ανέλαβε να οργανώσει την νεοσύστατη ενορία στο προάστιο Αλυκών περιοχής Ποταμού, οικοδομώντας εκ θεμελίων τον περικαλλή Ναό Αγίου Νικολάου στον χώρο του μικρού παρεκκλησίου του Αγ. Νικολάου. 
     Από το έτος 2002 έως το 2006, εξάλλου, δίδαξε ως θεολόγος στα Ι.Ε.Κ. (Νοσηλευτική Σχολή Κερκύρας). 
    Το έτος 2005 κατά την παγκόσμια ημέρα εθελοντισμού βραβεύθηκε από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια για την εθελοντική και φιλανθρωπική του δράση. 
     Υπήρξε παραγωγός εβδομαδιαίων ραδιοφωνικών εκπομπών στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ι. Μητροπόλεως Κερκύρας «Ο Άγιος Σπυρίδων», από της ιδρύσεώς του. Τακτικά καλείται ως ομιλητής και από τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια στις εκκλησιαστικές εκπομπές τους. Αρθρογραφεί σε διάφορα εκκλησιαστικά περιοδικά, στην εφημερίδα της Μητροπόλεως «Κερκυραϊκή Αλήθεια» και αλλού. Έχει μετάσχει σε αποστολές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συνοδεύοντας τον Σεβ. Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: