Translate

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ



Συνεχίζοντας μια παράδοση που άρχισε από το 2004 η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων μαζί με το Κέντρο UNESCO Ιονίου, συνδιοργανώνουν και φέτος  τις εκδηλώσεις διαλόγου με την ιστορία και τις εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής στο μεγάλο τέκνο της Κέρκυρας τον Ιωάννη Καποδίστρια.  Οι εκδηλώσεις φέτος είναι ενταγμένες και στα πλαίσια της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Η πρώτη εκδήλωση ορίστηκε στις  15ης Σεπτεμβρίου 2021 στις 7 το απόγευμα. Θα διεξαχθεί στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής της Πλατυτέρας, όπου και ο τάφος του κυβερνήτη.  Η  εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία με θέμα «Ο Ιωάννης Καποδίστριας ως προσωπικότητα, ως ηθική και πνευματική οντότητα». Εισηγητής  θα είναι ο ιστορικός Ερευνητής Γεώργιος Σκλαβούνος.  Η Εκδήλωση Πλαισιώνεται με Έκθεση ζωγραφικής αφιερωμένης στον Ιωάννη Καποδίστρια. Έκθεση που θα παραμείνει στον χώρο μέχρι και τις  30 /9/ και ελπίζουμε  να καθιερωθεί  ως θεσμός.

Επίσης, θα παρουσιαστεί η Ωδή στον Ιωάννη Καποδίστρια σε πρώτη εκτέλεση από τον Κερκυραίο  βαρύτονο  Παντελή Κοντό, συνοδευόμενο από κουιντέτο χάλκινων  πνευστών. Για την Ωδή,  και την μουσική της θα μιλήσει ο συνθέτης και μαέστρος  Σπύρος  Ρουβάς. Συνδιοργανωτές της Εκδήλωσης είναι: το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας, η  Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, το Φλαγγίνειο Πολιτιστικό Κέντρο και η  Ένωση Χορωδιών Κέρκυρας.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2021, ημέρα Κυριακή και ώρα 7 το απόγευμα θα γίνει ανοιχτή εκδήλωση- συζήτηση με θέμα « Πώς  τιμάμε το 21 στην Πράξη, πώς τιμάμε τον Καποδίστρια» .

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2021, ημέρα Δευτέρα και ώρα  το 10 πρωί, θα γίνει το καθιερωμένο Μνημόσυνο στον Κυβερνήτη, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, με την συμμετοχή αντιπροσωπειών από τα σχολεία της πόλης, καθώς και των επισήμων. Την ημέρα αυτή δολοφονήθηκε ο κυβερνήτης στο Ναύπλιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: