Translate

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Η Λιτανεία του Πρωτοκύριακου


























Την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, το επονομαζόμενο Πρωτοκύριακο, λιτανεύεται το Ιερό Σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνος σε ανάμνηση ευγνωμοσύνης της θαυματουργικής διασώσεως της Κέρκυρας απο τη φοβερή επιδημία της πανώλης που για δεύτερη φορά είχε απειλήσει το νησί της Κέρκυρας το έτος 1673.


Οι συναξαριστές δε μας λένε πότε ακριβώς άρχισε και πόσο κράτησε το κακό.


Αναφέρουν όμως οτι η φοβερή επιδημία σταμάτησε απότομα τις τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου του 1673 Τότε, κατά μαρτυρίες της εποχής, επι τρείς νύκτες, στην κορυφή του καμπαναριού της εκκλησιάς του Αγίου, ένα υπερκόσμιο σταθερό φώς, έκανε να διακρίνεται ο Άγιος αιωρούμενος, κρατώντας το σταυρό στο χέρι και καταδιώκοντας το θανατικό που έμοιαζε με κατάμαυρο φάντασμα, το οποίο προσπαθούσε να αποφύγει τον Άγιο για να σωθεί.


Όπως είναι γνωστό η λιτανεία καθιερώθηκε με απόφαση της Βενετικής Διοικήσεως, της 29 Οκτωβρίου 1673, "δια την απαλλαγήν της νήσου, τη αντιλήψει του θαυματουργού και προστάτου Αγίου Σπυρίδωνος, απο την φοβεράν επιδημίαν της πανώλους(πανούκλας)".


Η σωτηρία της Κέρκυρας αποδόθηκε απο τις αρχές, τον κλήρο και το λαό στην θαυματουργική παρέμβαση του Αγίου.


Έτσι και σήμερα λιτανεύθηκε με λαμπρότητα το ιερό σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνος με την παρουσία των σχολείων, των φιλαρμονικών και πλήθος κόσμου.













Χρόνια Πολλά!!


3 σχόλια:

P. Kapodistrias είπε...

Άγιο Κορμάκι, παρηγόρησέ μας!!!...


ταπεινό υ.γ. Η ταπετσαρία είναι κάπως...

Ενορία Αγίου Ελευθερίου Κέρκυρας είπε...

Το άγιο κορμάκι να σας ευλογεί ,να σας σκέπει και να χαρίζει πλούσια την ευλογία του στα θεάρεστα έργα που επιτελείτε. Χρόνια πολλά.

Unknown είπε...

πατερα κοσκινα συγχαρητηρια για το site ο αγιος βοηθεια μας κ να ανεβασεται κ απο λιτανειες με τον τιμοθεο video