Translate

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

10ο ΠΑΝΙΟΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ: Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΔΙΕΣΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΜΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ  

 Με συμμετοχή περίπου 500 συνέδρων ξεκίνησε τις εργασίες του στην Κέρκυρα το 10ο Πανιόνιο Συνέδριο, θεσμός ο οποίος φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια από την αφετηρία του. Στο Συνέδριο θα γίνουν επιστημονικές ανακοινώσεις σε θέματα ιστορίας, πολιτισμού, τέχνης, λογοτεχνίας, αρχείων, όπως επίσης και σε ζητήματα που αφορούν στην θρησκευτικότητα στα Επτάνησα και στην πορεία των Μητροπόλεων των Επτανήσων στους αιώνες, ιδίως μετά την Βενετοκρατία.
Πρόκειται για ένα σπουδαίο πνευματικό, κοινωνικό και πολιτιστικό γεγονός, όπως επεσήμανε και στην προσφώνησή του στην έναρξη του Συνεδρίου που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης 30 Απριλίου 2014 στην Ιόνιο Ακαδημία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.
Ο Μητροπολίτης Κερκύρας επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι  «σε μία εποχή κατά την οποία διαπιστώνουμε τα αδιέξοδα των ανθρώπων όταν πορεύονται χωρίς συλλογική ταυτότητα, χωρίς αλληλεγγύη, χωρίς συσστράτευση προς έναν κοινό στόχο, τέτοιες εκδηλώσεις μπορούν να λειτουργήσουν ως αφορμές αφυπνίσεως του πατριωτισμού μας, ο οποίος δεν μπορεί να εξαντληθεί στα πλαίσια ενός στείρου  τοπικισμού. Είναι   σημαντικό οι κάτοικοι των Επτανήσων να   συλλογιστούνε «ελεύθερα και άρα καλά» ποιοι είναι, τόσο οι ντόπιοι όσο και οι επήλυδες, στα πλαίσια του Ελληνισμού. Γιατί τα Επτάνησα ήταν και είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού  και μάλιστα με έναν ιδιαίτερο δυναμισμό, πολιτιστικό, γλωσσικό, θρησκευτικό, κοινωνικό. Δέχτηκαν   πολυποίκιλες πιέσεις, άμεσες και έμμεσες, ανά τους αιώνες από τους εκάστοτε κατακτητές.  Οι Επτανήσιοι άντεξαν.   Και παραμένουν πατριώτες, ιδίως σε μία κρίσιμη για την ιστορική συνέχεια της πατρίδας μας πραγματικότητα, στην οποία προστίθεται και η ρεαλιστική ανάγκη για επιβίωση, σε μία ανθρωπότητα και σε έναν κόσμο όπου τα πολιτισμικά σύνορα υφίστανται πολύ μεγάλες πιέσεις εξαιτίας της παγκοσμιοποιήσεως και της κυριαρχίας ενός πολιτισμού ο οποίος δεν έχει ως γνώμονά του τον άνθρωπο, αλλά την εικόνα, τούς αριθμούς, τον καταναλωτισμό, τον υλισμό.
                Ἡ Ορθόδοξη Εκκλησία συνέβαλε αποφασιστικά στην διάσωση της   ελληνικότητας των  Ιονίων Νήσων στους δύσκολους αιώνες της ξενοκρατίας. Η  γλώσσα της ορθόδοξης λατρείας, το κήρυγμα, οι εορτές των Αγίων, η αίσθηση ότι ο ορθόδοξος είναι και Έλληνας αποτέλεσαν πυλώνες οι οποίοι στήριξαν τον πατριωτισμό. Και σήμερα η ορθόδοξη παράδοση   εξακολουθεί να προσφέρει παιδεία στον λαό μας, όχι μόνο αυτή πού αφορά στην  σωτηρία της υπάρξεως κατά το μήνυμα του χριστιανισμού, αλλά και εκείνη πού έγκειται στην πνευματική πρόοδο και καλλιέργεια των ανθρώπων. Η ορθόδοξη παράδοση κρατά ζωντανή την ιστορική μνήμη. Και είναι αδήριτη ανάγκη στην εποχή μας να στηριχτούμε στην παιδεία η οποία δεν θα περιφρονεί, αλλά θα στηρίζεται στην ιστορία, για  να διατηρήσουμε ως βάση της πορείας μας την ταυτότητά μας. Στόχος μας δεν πρέπει να είναι το να επαιρόμεθα χωρίς αντίκρισμα, αλλά να γνωρίζουμε και να πορευόμαστε σύμφωνα με εκείνα τα συστατικά στοιχεία της ενότητας και της συνοχής μας, για να μπορέσουμε να διαλεχθούμε με την εποχή μας, να συνυπάρξουμε με ανθρώπους διαφορετικής εθνικής καταγωγής και την ίδια στιγμή να κρατήσουμε στην ψυχή μας σπίθες αντιστάσεως στον τρόπο του υλοκρατούμενου πολιτισμού, που δεν δίνει σημασία στον άνθρωπο και το πνεύμα του».
                Χαιρετισμό στο Συνέδριο απηύθυνε ακόμη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος, ο οποίος επεσήμανε τον πνευματικό πλούτο που το συνέδριο προσφέρει, αλλά και την δυνατότητα να γίνουν οι νεώτεροι κοινωνοί μιας μεγάλης παράδοσης, όπως επίσης και την ανάγκη τα Επτάνησα να παραμένουν πνευματικός φάρος για την πατρίδα μας. Σε μήνυμά του εξάλλου ο Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος ζήτησε από τους μετέχοντες στο Συνέδριο να ανασκάψουν την επτανησιακή γη του πνεύματος και να συμβάλουν στην αφύπνιση των συγχρόνων στα πλαίσια της ζώσας παράδοσης και του πολιτισμού των νησιών.
Το Συνέδριο θα περιλαμβάνει ανακοινώσεις και εκδηλώσεις σε  11 διαφορετικές αίθουσες επί τρεις ημέρες, ενώ το πρωί της Κυριακής θα τελεστεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Άγιο Σπυρίδωνα, με την συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεοφίλου, Ζακύνθου κ. Διονυσίου και του οικείου Ποιμενάρχου κ. Νεκταρίου. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας θα τελεστεί μνημόσυνο για τους πρωτεργάτες των Πανιονίων Συνεδρίων.  


ΕΚ ΤΟΥ  ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ













 












 

Δεν υπάρχουν σχόλια: