Translate

Κυριακή 13 Απριλίου 2014

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ Η ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ: ΥΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟ ΩΣ ΤΟΝ ΝΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΚΑΙ ΛΙΤΑΝΕΥΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΩΣ ΣΗΜΕΙΟ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ    

Κατά την κερκυραϊκή παράδοση τελέστηκε το πρωί της Κυριακής των Βαΐων 13 Απριλίου 2014 η καθιερωμένη λιτάνευση του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, σε ανάμνηση του θαύματος από τον Άγιο, ο οποίος διέσωσε το νησί από την πανώλη. Πλήθος κόσμου κατέκλυσε τους δρόμους της παλαιάς πόλης, επί 3 και πλέον ώρες. Δεήσεις τελέστηκαν από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριο σε δύο σημεία, στον Άγιο Αθανάσιο, όπου ήταν παλαιότερα το άκρον των τειχών της πόλης και μπροστά στο παλάτι, κατά την παράδοση.
Απευθυνόμενος στους χιλιάδες προσκυνητές, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι η Κυριακή των Βαΐων σήμερα έχει μία διαφορά σε σχέση με την τότε. Σήμερα υποδεχόμαστε το Χριστό και ψάλλουμε «ευλογημένος ο ερχόμενος» ως τον νικητή του Θανάτου, Αυτόν ΠΟΥ αναστήθηκε ΓΙΑ ΤΗΝ Σωτηρία Μας. Και γι 'αυτό η λιτάνευση του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος είναι ένα σημείο της νίκης κατά του θανάτου που ο Χριστός προσφέρει στον κόσμο και στον καθέναν μας. Σε μια εποχή όπου ο πειρασμός της απιστίας διογκώνεται, καθώς ο άνθρωπος ταλανίζεται από πολλά και ποικίλα προβλήματα, η Εκκλησία αντιτάσσει τη δύναμη της πίστης, όπως αυτή αποτυπώνεται και στις μεγάλες γιορτές και στην θεία λειτουργία και στα πρόσωπα των αγίων μας που την βίωσαν έμπρακτα.   
Χαρακτηριστικό της λιτανείας ήταν ακόμη η μεγάλη συμμετοχή τόσο των Φιλαρμονικών του νησιού, όσο και των τμημάτων από τα σχολεία και τους άλλους φορείς του τόπου που τιμούν τη γιορτή και παίρνουν ευλογία από τον Άγιο.
  



































Δεν υπάρχουν σχόλια: