Translate

Κυριακή 6 Απριλίου 2014

ΣΤ΄ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ 

            Στο Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος έγινε ο τελευταίος κατανυκτικός Εσπερινός της Μεγάλης Τεσσαρακοστής για την Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας. Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Νεκτάριος, ο οποίος ζήτησε από τους πιστούς να πορευτούν με αυτογνωσία, αγάπη και πνευματική προετοιμασία στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, η οποία αποτελεί για όλους τους χριστιανούς την κορύφωση της πνευματικής εγρήγορσης και ζωής. 

Ομιλητής με θέμα «Του οράν τα εμά πταίσματα: η αυτομεμψία ως πνευματική προετοιμασία για το Θείο Πάθος», ο Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Κιαμέτης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος. Ο ομιλητής επεσήμανε ότι προϋπόθεση της αυτομεμψίας είναι η αγάπη, ενώ τόνισε ότι ο διάβολος είναι αυτός που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μην θέλουν να βλέπουν τα δικά τους σφάλματα, αλλά να εντοπίζουν την προσοχή τους στα σφάλματα του διπλανού τους. Χρησιμοποιώντας τρία αντιθετικά ζεύγη, την πόρνη γυναίκα και τους γραμματείς και Φαρισαίους, τον Πέτρο και τον Ιούδα, τον ευγνώμονα ληστή και τον αμετανόητο δίπλα στο Σταυρό του Κυρίου, ο ομιλητής κατέδειξε την σημασία της αυτομεμψίας, η οποία ανοίγει την θύρα όχι μόνο της συμμετοχής στο Πάθος του Κυρίου, αλλά και της πνευματικής ανατάσεως. Δεν σώζει η καθαρότητα και η αυτοδικαίωση, αλλά η ταπείνωση και η αγάπη, είπε ο ομιλητής.

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, προσφωνώντας τον τελευταίο ομιλητή, τόνισε το γεγονός ότι η πνευματική ζωή σήμερα χρειάζεται να συνδυάζεται όχι μόνο με την αγάπη προς τον Θεό, αλλά και με την αγάπη προς τον συνάνθρωπο, όπως έκαναν οι Άγιοι, και υπενθύμισε την μνήμη της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας , η οποία κατέδειξε την δύναμη της επιστροφής στον εαυτό μας και της εξόδου από τα πάθη, κάτι το οποίο ευχήθηκε για όλους τους πιστούς.  
Εκ του Γραφείου Τύπου








Δεν υπάρχουν σχόλια: