Translate

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Ο ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ


Με την συμμετοχή των Ιερέων της Αρχιερατικής περιφέρειας Κερκυραίων και πολλών πιστών, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, έγινε το απόγευμα της Κυριακής της Τυρινής 22 Φεβρουαρίου 2015 ο Εσπερινός της Συγγνώμης στο Ιερό προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα. Κατά τον Εσπερινό χοροστάτησε και μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ο οποίος περιέγραψε τις πνευματικές προϋποθέσεις για τον αγώνα της νηστείας και την πορεία στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή αφορμώμενος από το αποστολικό ανάγνωσμα της Κυριακής της Τυρινής.
Ειδικότερα, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι οι χριστιανοί οφείλουν να είναι είναι πάντοτε έτοιμοι για αγώνα πνευματικό σε μία περίοδο νεο-ειδωλολατρίας, σε μία περίοδο όπου οι άνθρωποι λατρεύουν ή στέκονται σε είδωλα ποικίλης προέλευσης, μέσα από τα οποία περιθωριοποιείται η πίστη στον αληθινό Θεό. Ο αγώνας της νηστείας έχει να κάνει με την αλλαγή του τρόπου ζωής των ανθρώπων. Οι χριστιανοί μπορούν να χαίρονται ό,τι όμορφο έχει δώσει ο Θεός, αλλά δεν πρέπει να το θεοποιούν. Το σώμα δόθηκε στον άνθρωπο για να το φροντίζει, όχι όμως να ταυτίζει το σκοπό της ζωής του με την ηδονή του. Ακόμη, ο κ. Νεκτάριος επεσήμανε την ηθική κρίση της εποχής μας, η οποία έχει αποϊεροποιήσει τα πάντα, ακόμη και θεσμούς όπως η οικογένεια, και ωθεί τον άνθρωπο σε μία ζωή παραδομένη στην φιλαυτία και την φιληδονία, χωρίς πίστη στις ανθρώπινες σχέσεις και χωρίς αγάπη για το Θεό. Ο κ Νεκτάριος προέτρεψε τους χριστιανούς να πορευτούν ενδυόμενοι το Χριστό, με ταπείνωση και στροφή στον εαυτό, με μετάνοια και λειτουργική ζωή, ώστε να αποβεί η νηστεία καρποφόρος. Δεν πρέπει να είμαστε απαισιόδοξοι, αλλά άνθρωποι που θα κάνουμε το πνευματικό μας χρέος, επεσήμανε ο κ. Νεκτάριος.
Στο τέλος της ομιλίας, κατά την παράδοση της Εκκλησίας, ο Μητροπολίτης Κερκύρας παρέσχε τη συγγνώμη στους ιερείς και τους λαϊκούς και ζήτησε και την δική τους συγχώρεση αν σε κάτι τους στενοχώρησε ή δεν έκαμε όπως θα έπρεπε.


















Δεν υπάρχουν σχόλια: