Με ξεχωριστό και μοναδικό τρόπο λιτάνευσαν οι ναοί της Κέρκυρας τους Επιταφίους τους, με την συνοδεία των Φιλαρμονικών της πόλης. Από τις 2 το μεσημέρι μέχρι μετά τα μεσάνυχτα οι Επιτάφιοι τόσο των ναών όσο και των μοναστηριών της πόλης έδωσαν την δυνατότητα στους πιστούς της Κέρκυρας και στους πολυπληθείς επισκέπτες που συνέρρευσαν από πολλά μέρη της Ελλάδας για να ζήσουν το τόσο ξεχωριστό Κερκυραϊκό Μεγαλοβδόμαδο, να κατανυγούν, να συμμετάσχουν στο ξόδι του Κυρίου Ιησού Χριστού και να προετοιμαστούν για την Ανάσταση.
Επίκεντρο και αποκορύφωμα των λατρευτικών εκδηλώσεων ήταν ο Επιτάφιος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης, ο οποίος λιτανεύθηκε τελευταίος με την συμμετοχή και των τριών Φιλαρμονικών της Πόλης (Παλαιά, Μάντζαρος, Καποδίστριας), των σχολείων, των προσκόπων, της Αστυνομίας, του κλήρου, των αρχόντων και του λαού. Προεξάρχων της λιτανείας ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ο οποίος έκανε δύο δεήσεις, μία στο Επισκοπείο στα Μουράγια και την άλλη στο Λιστόν της Κέρκυρας, ενώπιον χιλιάδων ανθρώπων.
Στην προσφώνησή του προς τους πιστούς και τους προσκυνητές ο κ. Νεκτάριος επεσήμανε ότι ενώπιον του Σταυρού του Κυρίου συναντούμε αρχικά τρεις ομάδες ανθρώπων: τους σταυρωτές, τους χλευαστές και τους υλιστές, οι οποίοι, ο καθένας με τον τρόπο του, αμφισβητούν το λυτρωτικό έργο του Χριστού και την Θεανθρώπινη φύση Του και Τον θέλουν σταυρωμένο, απορρίπτοντάς Τον από τη ζωή τους. Υπάρχει όμως και μια τέταρτη ομάδα. Είναι αυτή στην οποία ανήκει η Υπεραγία Θεοτόκος, ο ευαγγελιστής Ιωάννης, οι μαθήτριες του Κυρίου που Τον ακολούθησαν μέχρι τέλους και ο ευγνώμων ληστής. Ιδίως ο τελευταίος, επεσήμανε ο κ. Νεκτάριος, πρέπει για την μετάνοιά του και την αναγνώριση του προσώπου του Κυρίου ως του Θεανθρώπου Λυτρωτού να αποτελέσει το παράδειγμα για όλους μας.
Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους καλή Ανάσταση, ενώ στον Μητροπολιτικό Ναό έγινε και το παραδοσιακό έθιμο «Άρατε πύλας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου