Translate

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

Η εορτή της Υ.Θ. Βλαχέρενας στην Γαρίτσα





Την Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα Ι.Ν. της Υ.Θ. Βλαχέρενας στην Γαρίτσα. Προηγήθηκε η λιτάνευση της θαυματουργού εικόνος της Θεομήτορος.
Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε το απολυτίκιο της εορτής : “ Θεοτόκε αειπάρθενε, των ανθρώπων η σκέπη. Εσθήτα και Ζώνην του αχράντου σου σώματος, κραταιάν τη Πόλει σου περιβολήν εδωρήσω, τω ασπόρω τόκω σου άφθαρτα διαμείναντα επί σοι γαρ και φύσις, καινοτομείται και χρόνος. Διό δυσωπούμεν σε, ειρήνη, τη πολιτεία σου δώρησαι, και ταις ψυχαίς ημών το μέγα έλεος.”  Η Παναγία μας συνεργάζεται με τον Θεό στο σχέδιο της Ενσάρκου Οικονομίας του Λόγου. Η φύση που συστέναζε επί αιώνες, ως αποτέλεσμα της παρακοής και της πτώσης του ανθρώπου, τώρα αγιάζεται. Με την ενσάρκωση του δευτέρου Προσώπου της Αγίας Τριάδος η κτίση αναγεννάται. Επιπλέον ο Κύριος με την Σταυρική Του θυσία καταργεί τον έσχατο εχθρό του ανθρωπίνου γένους, την φθορά και τον θάνατο, μετατρέποντας τον χρόνο σε ευκαιρία μετανοίας και επιστροφής στον Θεό με την προοπτική της αιωνιότητος.
Ακόμη ο Μητροπολίτης Κερκύρας εξιστόρησε στους πιστούς το χρονικό της    Τιμίας Εσθήτος της Θεοτόκου. Με την κοίμησή Της η Παναγίας μας παρουσιάστηκε στον Απόστολο Θωμά και του παρέδωσε τον μανδύα Της. Ο μανδύας αυτός βρισκόταν στην Αγία πόλη Σιών μέχρι τους χρόνους του βυζαντινού αυτοκράτορα Λέοντος του Μεγάλου του Θρακός, όπου και μεταφέρθηκε στην Βασιλεύουσα στην συνοικία “Βλαχέρναι”, από δύο αδελφούς πατρικίους. Η Τιμία Εσθήτα της Θεοτόκου είναι πηγή θαυμάτων. Όσοι επικαλούνται με θερμή πίστη την μητέρα του Θεού λαμβάνουν αμέσως την ψυχική και σωματική ίαση.
Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος ευχήθηκε η κραταιά σκέπη και βοηθός Υπεραγία Θεοτόκος να ενδυναμώνει τους πιστούς, στους χαλεπούς καιρούς που ζει το έθνος μας.











Δεν υπάρχουν σχόλια: