Translate

Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΠΕΡΙΘΕΙΑΣ

Την Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του προφήτη Ηλία στο χωριό Περίθεια.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κερκύρας σημείωσε ότι ο προφήτης Ηλίας, όπως λέγει και το Απολυτίκιό του είναι ένσαρκος Άγγελος και δεύτερος Πρόδρομος της παρουσίας του Χριστού.

Ο προφήτης Ηλίας διηκόνησε σε ολάκερη την ζωή του τον αληθινό Θεό. Ο Κύριος του ζήτησε να μεταβεί σε έναν χείμαρρο. Εκεί τον προφήτη έτρεφε ένα κοράκι, με ψωμί το πρωί και κρέας το βράδυ. Κάποια στιγμή ο χείμαρρος αυτός στέρεψε και τότε ο Θεός τον διέταξε να πάει στα Σάρεπτα. Στην πόλη αυτή ο προφήτης Ηλίας έγινε ζητιάνος, παρακαλώντας για λίγο νερό μια χήρα.

Η χήρα αρχικά αρνήθηκε, αλλά έπειτα τον φιλοξένησε. Εν συνεχεία το τέκνο της χήρας απέθανε και ο προφήτης Ηλίας με την ολόθερμη προσευχή του προς τον Θεό το ανέστησε. Ακόμη ο προφήτης Ηλίας προκάλεσε τους ιερείς του ψευτοθεού Βάαλ, να ποτίσουν με νερό τα ξύλα του θυσιαστηρίου και έπειτα να παρακαλέσουν τον θεό τους να στείλει φωτία. Μάταια όμως.

Η προσευχή του προφήτου εισακούστηκε στον ουρανό και αμέσως το δικό του θυσιαστήριο έγινε παρανάλωμα του πύρος, καταντροπιάζοντας ταυτοχρόνως τους ιερείς των ειδώλων και τους βασιλείς Αχαάβ και Ιεζάβελ. Ο προφήτης Ηλίας δεν πέθανε, αλλά ανελήφθη στους ουρανούς με ένα άρμα πυρός.

Επιπροσθέτως ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι σήμερα ζούμε στην Χάρη του Τριαδικού Θεού και μας δίδεται η δυνατότητα να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε τον Κύριο καθώς εστί.

Φυσικά υπάρχουν αντιξοότητες, θλίψεις, απογοητεύσεις και πτώσεις. Τρανό παράδειγμα τέτοιων δοκιμασιών αποτελεί ο δίκαιος Ιωβ. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι όλες αυτές τις δοκιμασίες τις επιτρέπει ο Θεός, για να ισχυροποιήσουμε την εμπιστοσύνη μας σε Εκείνον αφενός και να ταπεινωθούμε αφετέρου.

Ιδιαιτέρως στους καιρούς μας όπου ο σύγχρονος άνθρωπος προσπάθησε να αυτονομηθεί και να εξοβελίσει τον Δημιουργό του σύμπαντος κόσμου από την ζωή του, χρειάζεται γνήσια μετάνοια, ταπείνωση και αυτοκριτική.

Κλείνοντας ο κ. Νεκτάριος ευχήθηκε η φωνή του προφήτου Ηλίου να μας αφυπνίσει ως Έθνος και να στρέψουμε την καρδιά και τους οφθαλμούς μας στον ουρανό, τοποθετώντας εκ νέου στην καρδιά μας τον Κύριο της Δόξης.

Η εορτή του προφήτου Ηλιού στην Ι.Μ. Κερκύρας




















 






Δεν υπάρχουν σχόλια: