Translate

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Μνημόσυνο για τον Ιωάννη Καποδίστρια στην Ιερά Μονή Πλατυτέρας


Το πρωί της Πέμπτης 27 Σεπτεμβρίου 2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος τέλεσε το μνημόσυνο υπερ αναπαύσεως της ψυχής του πρώτου Κυβερνήτου της Ελλάδος Ιωάννου Καποδίστρια, στην Ιερά Μονή Υ.Θ. Πλατυτέρας, όπου βρίσκεται ο τάφος του, επί τη συμπληρώσει 187 ετών από την δολοφονία του (27 Σεπτεμβρίου 1831). Το μνημόσυνο πλαισίωσε το Εκκλησιαστικό Τμήμα της Χορωδίας Κέρκυρας, υπό τη διεύθυνση του κ. Μιχάλη Καποδίστρια. Παρέστησαν η Αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων κα Νικολέττα Πανδή, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Κέρκυρας κ. Σταμάτιος Απέργης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων κ. Κώστας Γκούσης, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, καθώς και μαθητές σχολείων της πόλης της Κέρκυρας, με τους συνοδούς καθηγητές τους.

Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος εξήρε την προσωπικότητα του πρώτου Κυβερνήτου της Ελλάδος Ιωάννου Καποδίστρια, ο οποίος υπήρξε πιστός Ορθόδοξος Χριστιανός. Ακόμη ο Κυβερνήτης πρόσφερε τεράστιο έργο στην καθημαγμένη μετά από 400 χρόνια τουρκικού ζυγού πατρίδα μας, στους τομείς της παιδείας, της δημοσίας διοικήσεως, αλλά και της Εκκλησίας μας. Ο Ιωάννης Καποδίστριας πίστευε ότι ένας λαός χωρίς παιδεία, χωρίς ιστορία και χωρίς πνευματικό στήριγμα δεν μπορεί να σταθεί. Στο πολύ μικρό διάστημα της διακυβερνήσεώς του, έβαλε τα θεμέλια της νεότερης Ελλάδος. Και τώρα έπειτα από αρκετά χρόνια η ιστορία ήρθε όχι μόνον να τιμήσει τον Καποδίστρια, αλλά και να αποκαλυφθεί.

Επιπροσθέτως ο κ. Νεκτάριος ευχήθηκε να αναδείξει ο Κύριος ανθρώπους όμοιους με τον Ιωάννη Καποδίστρια που θα διατρανώνουν περήφανα την αμώμητη Ορθόδοξη πίστη τους και θα εργάζονται άοκνα και χωρίς φόβο για το καλό της Ελλάδος.

Καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τους μαθητές, και τους καθηγητές των σχολείων που παρέστησαν στην επιμνημόσυνη δέηση, καθώς και τον κ. Γκούση.

Ακολούθως τον λόγο πήρε ο κ. Κωνσταντίνος Βέργος, διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ.

Τέλος εψάλη από το Μητροπολίτη Κερκύρας Τρισάγιο στον τάφο του Κυβερνήτου.










Δεν υπάρχουν σχόλια: