Translate

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΟΝ Ι.Ν. ΑΓ. ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΕΠΙ ΤΗ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΕΚ ΤΗΣ ΠΑΝΩΛΗΣ

Το απόγευμα του Σαββάτου 3 Νοεμβρίου 2018 τελέστηκε στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός, επί τη αναμνήσει του θαύματος  του Αγίου και την απαλλαγή της νήσου Κερκύρας  από την πανώλη το έτος 1673.  Στον εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναζαρέτ κ. Κυριακού και του επιχώριου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.
Στην προσφώνησή του ο κ. Νεκτάριος  καλωσόρισε τους δύο Μητροπολίτες και αναφέρθηκε στους αδελφικούς δεσμούς που τον συνδέουν με τον κ. Θεόκλητο, καθότι τόσο ο κ. Νεκτάριος, όσο και ο Μητροπολίτης Βρεσθένης υπήρξαν πνευματικά τέκνα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου, μιας δυναμικότατης προσωπικότητας που είλκυσε κυρίως τους νέους ανθρώπους στην Εκκλησία. Και όχι μονάχα αυτό. Οι λόγοι του μακαριστού Αρχιεπισκόπου αφύπνιζαν τους Έλληνες και αποδείχθηκαν εν τέλει προφητικοί.
Επιπλέον ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι ο Προστάτης της νήσου Κερκύρας είναι ένας οικουμενικός Άγιος. Ποτέ δεν σταμάτησε να θαυματουργεί και να καταγγέλει τον Κύριο της Δόξης και μετά θάνατον. Η Κέρκυρα αποδεκατίζονταν  για δεύτερη φορά το έτος 1673 από την θανατηφόρα πανώλη. Ο  λαός όμως  έστρεψε την καρδιά του στον Άγιό του, με αποτέλεσμα το θανατικό να σταματήσει. Από τότε και κάθε χρόνο, εις ανάμνηση τους θαύματος αυτού, λιτανεύεται την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου (Πρωτοκύριακο) το χαριτόβρυτο λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνος στην πόλη του νησιού.
Κλείνοντας ο κ. Νεκτάριος ευχήθηκε ο Άγιος Σπυρίδων να χαρίζει την ευλογία του στην πατρίδα μας.
Ακολούθως ο κ. Θεόκλητος, αφού ευχαρίστησε και εκείνος με την σειρά του τον Μητροπολίτη Κερκύρας, χαρακτήρισε την κατάσταση που βιώνει αυτά τα χρόνια η Ελλάδα ως πνευματική πανώλη, διότι οδηγεί στον αντίστοιχο πνευματικό θάνατο, στην  διακοπή με άλλα λόγια της κοινωνίας μετά του Θεού. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, ει μη μόνον ως πνευματικός θάνατος όλη αυτή η προσπάθεια των κρατούντων να αποχριστιανίσουν την χώρα μας, την κοιτίδα της Ορθοδοξίας και του πολιτισμού. Ανήκουμε εις την Δύσιν, το γεγονός αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα απεμπολήσουμε την πίστη μας, την ελληνικότητά μας, την ιστορία μας και τις παραδόσεις των πατέρων μας, όλα αυτά τα στοιχεία που κράτησαν όρθιο το γένος μας τόσους αιώνες. Με μεγάλη θλίψη βλέπουμε την νέα γενιά να μην πιστεύει σε ιδανικά και να αποστρέφεται την Εκκλησία. Γι’αυτή την συμπεριφορά των νέων ευθύνη έχουν οι μεγαλύτεροι. Ποιό παράδειγμα θα πάρει ο νέος άνθρωπος όταν παρατηρεί γύρω του τον ξεπεσμό και την παρακμή ;

Καταλήγοντας ο κ. Θεόκλητος τόνισε ότι το φάρμακο κατά της πνευματικής πανώλης που βιώνουμε  είναι η πίστη στον Χριστό και η επιστροφή στην Εκκλησία. Οι πατέρες μας βίωσαν χειρότερες καταστάσεις, πολέμου, κατοχής και βαθύτατης φτώχειας και παρ’όλα αυτά ανέκαμψαν, διότι πυρπολούνταν η καρδιά τους από  αγάπη στον Ιησού Χριστό, στην Παναγία και στους Αγίους. 

















Δεν υπάρχουν σχόλια: