Στα πλαίσια των Σχολών Γονέων της Ι.Μ. Κερκύρας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 26 Νοεμβρίου 2018 στο Πνευματικό Κέντρο, η τρίτη συνάντηση με θέμα : “Συζητώντας με τα παιδιά τις απορίες τους γύρω από το θάνατο”, με ομιλήτρια την κα Όλγα Μεταλληνού, ψυχολόγο, οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια.
Την ομιλήτρια παρουσίασε και ευχαρίστησε ο υπεύθυνος της Σχολής Γονέων Πρωτ. Σπυρίδων Τριαντάφυλλος.
Ακολούθως η κα Μεταλληνού αναφέρθηκε αρχικά στους μύθους που έχουν δημιουργηθεί γύρω από την πληροφόρηση των παιδιών σχετικά με το θάνατο. Υπάρχει η λανθασμένη άποψη στην κοινωνία μας ότι το μικρό παιδί δεν θρηνεί, γιατί δεν καταλαβαίνει και όσον αφορά το μεγαλύτερο παιδί, αυτό ναι μεν στεναχωριέται, το ξεχνά όμως γρήγορα. Ο θρήνος των παιδιών έχει κάποιες ιδιαιτερότητες και αυτές είναι ότι θρηνούν με “δόσεις”, έχουν περιορισμένο στηρικτικό δίκτυο, λιγότερη πληροφόρηση και γνώσεις.
Εν συνεχεία η ομιλήτρια τόνισε τις επιμέρους διαστάσεις της έννοιας του θανάτου, ήτοι την καθολικότητα, την οριστικότητα, την παύση των λειτουργιών και την αιτιότητα. Στις ανωτέρω διαστάσεις της έννοιας του θανάτου, έχουμε και τις αντίστοιχες ερωτήσεις των παιδιών. Συγκεκριμένα, όσον αφορά την καθολικότητα διατυπώνονται οι ερωτήσεις του τύπου : όλοι πεθαίνουν ; Μερικοί άνθρωποι ή ζώα μπορεί να τη γλιτώσουν ; Θα μπορούσα εγώ και οι άνθρωποι που αγαπώ να αποφύγουμε να πεθάνουμε ; Σχετικά με την διάσταση της οριστικότητας έχουμε τις εξής ερωτήσεις : πόσο καιρό μένεις πεθαμένος αφού πεθάνεις ; Οι πεθαμένοι μπορεί να ξαναγίνουν ζωντανοί αφού έχουν πεθάνει ; Αναφορτικά τώρα με την διάσταση της παύσης των λειτουργιών τίθενται οι ερωτήσεις : τι κάνεις όλο τον καιρό όταν είσαι πεθαμένος ; Οι πεθαμένοι συνεχίζουν να τρώνε, να παίζουν, να πηγαίνουν τουαλέτα ; Και τέλος όσον αφορά την αιτιότητα, τα παιδιά ρωτούν : γιατί πεθαίνουν οι άνθρωποι ; Οι άνθρωποι πεθαίνουν γιατί είναι κακοί ; Η κατανόηση της έννοιας του θανάτου εξαρτάται από το αναπτυξιακό στάδιο, δηλαδή την προσχολική, σχολική και εφηβική ηλικία, τις προηγούμενες εμπειρίες και φυσικά το οικογενειακό και κοινωνικό πλαίσιο. Οι παράγοντες που επηρεάζουν το θρήνο των παιδιών είναι πρώτον, το είδος και η φύση της σχέσης με το άτομο που πεθαίνει και δεύτερον, τα ατομικά χαρακτηριστικά του παιδιού ή του εφήβου.
Κλείνοντας η κα Μεταλληνού τόνισε ότι μελετώντας την έννοια του θανάτου στα παιδιά ακούμε προσεκτικά, αναζητούμε με ακρίβεια τον πυρήνα της επιμέρους έννοιας που επεξεργάζεται ένα παιδί και επιτρέπουμε στο παιδί να μας πει τι καταλαβαίνει και τι όχι την δεδομένη στιγμή, όντες πάντοτε αληθινοί προς τα παιδιά, χωρίς να τους αποκρύπτουμε την πραγματικότητα.
Ακολούθησε διάλογος με το κοινό, ενώ την εκδήλωση έκλεισε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, ο οποίος μετέφερε τις πατρικές ευχές του Μητροπολίτου κ. Νεκταρίου και επεσήμανε ότι η χριστιανική πίστη και παράδοση διαλέγεται με τις επιστήμες της ψυχικής υγείας, για να βοηθήσει από όλες τις πλευρές τον άνθρωπο που αναζητεί την αλήθεια αλλά και θέλει παρηγοριά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου