Translate

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018


“ Η παραμόρφωση και παραχάραξη της Αγιογραφικής εμπειρίας του Μυστηρίου της Εκκλησίας, από τον σύγχρονο Προτεσταντισμό ”.

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 25 Νοεμβρίου 2018 στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος το εσπερινό κήρυγμα με ομιλητή τον Πρωτ. Ευάγγελο Κούτρα, υπεύθυνο του αντιαιρετικού αγώνα της Ι.Μ. Κερκύρας και με θέμα : “ Η παραμόρφωση και παραχάραξη της Αγιογραφικής εμπειρίας του Μυστηρίου της Εκκλησίας, από τον σύγχρονο Προτεσταντισμό”.
Στον  λόγο του ο π. Ευάγγελος τόνισε ότι κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό : “αίρεση είναι η μη αληθινή αντίληψη για την πίστη”. Η πλάνη χρησιμοποιεί διάφορους τρόπους για να πολεμήσει την αλήθεια και  με τους ίδιους αυτούς τρόπους αυτοκαταλύεται. Ο Θεός αποκάλυψε τον εαυτό Του στους ανθρώπους, θέτοντας επιπλέον σε εφαρμογή ένα σχέδιο για την σωτηρία του κόσμου. Η αποκεκαλυμμένη αυτή Πίστη αποτελεί το θεμέλιο αυτού του σχεδίου. Κάθε παραμόρφωση αυτής της αποκεκαλυμμένης Πίστεως, έστω και η ελάχιστη δυνατή, παραμορφώνει το Πρόσωπο του Θεού, με άλλα λόγια αρνείται τον Θεό.
Ακόμη ο π. Ευάγγελος επεσήμανε ότι ο σύγχρονος Προτεσταντισμός καλλιεργώντας έναν ορθολογισμό και συναισθηματισμό, είναι αποξενωμένος από τα αγιοπνευματικά βιώματα της πρώτης Εκκλησίας και των Αγίων Αποστόλων. Τα διάφορα σημεία της Προτεσταντικής διδασκαλίας (απόρριψη Παράδοσης, προσηλυτισμός, sola scriptura, απόρριψη Βαπτίσματος, Ιερωσύνης, Θείας Ευχαριστίας, κλπ) είναι αποτέλεσμα, όπως σχολιάζει ο Άγιος Ιωάννης ο Σιναϊτης : “εγήρασαν στην κενοδοξία”.
Καταλήγοντας ο π. Ευάγγελος υπογράμμισε ότι η Ορθοδοξία είναι απαιτητική. Ο Χριστός μάς θέλει ολόκληρους δικούς Του. Το μη αληθές είναι ψευδές, δεν έχει πραγματική υπόσταση, απλώς αρνείται την πραγματικότητα. Στον Προτεσταντισμό το μη έχον πραγματική υπόσταση δεν έχει και την αληθινή δύναμη, την σώζουσα δύναμη της Πίστεως. Κοντολογίς η πλάνη δεν σώζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: