Translate

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ: ΚΑΜΙΑ ΕΝΤΟΛΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ


ΚΑΜΙΑ ΕΝΤΟΛΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ (37)
Στον ιερό προσκυνηματικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα λειτούργησε το πρωί της Κυριακής 19 Ιουλίου 2020 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.
Απευθυνόμενος στους πιστούς ο Μητροπολίτης Κερκύρας τόνισε ότι η Κυριακή των Πατέρων της Δ' Οικουμενικής Συνόδου αποτελεί μια υπενθύμιση σε όλους μας ότι στο πρόσωπο του Χριστού ενώθηκαν οι δύο φύσεις, η θεία και η ανθρώπινη, ατρέπτως, ασυγχύτως, αναλλοιώτως και αδιαιρέτως. ΟΙ άνθρωποι δυσκολεύτηκαν να το κατανοήσουν, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν αιρέσεις όπως αυτή του μονοφυσιτισμού. Οι Πατέρες υπερασπίστηκαν την αλήθεια της θεανθρωπίνης φύσεως και η Εκκλησία τους προβάλλει για την αλήθεια που διακήρυξαν, για την ορθή πίστη, για όσα μας παρέδωσαν μέχρι σήμερα ακέραια και ακαινοτόμητα, με την επιβεβαίωση μάλιστα από την Αγία Ευφημία του πρακτικού της Δ' Οικουμενικής Συνόδου.
Ο απόστολος Παύλος, στο ανάγνωσμα της ημέρας, προτρέπει τον μαθητή του Τίτο, επίσκοπο Κρήτης, να προΐσταται των καλών έργων, δηλαδή της αληθείας και της αγάπης. Δεν μπορεί να φιμωθεί η αλήθεια, δεν νοθεύεται, δεν ερμηνεύεται και δεν βιώνεται κατά το δοκούν, κατά τον ορθολογισμό και τα συμφέροντά μας, δεν μπορεί να υποταχθεί στον ατομοκεντρισμό, που δεν σώζει.
Και σήμερα ο ορθολογισμός, το συμφέρον, ο ατομοκεντρισμός θριαμβεύουν εις βάρος της αλήθειας και της αγάπης. Γι' αυτό και οφείλουμε να επιστρέψουμε στο πατερικό πνεύμα. Ο Κύριος ήρθε να μας λυτρώσει, να μας αποκαλύψει την αλήθεια και το φως το αληθινόν. Γι' αυτό και χρειάζεται να επιστρέψουμε στα καλά και ωφέλιμα της πίστεως και της αληθείας. Χρειάζεται αγώνας και διατήρηση του αυθεντικού εκκλησιαστικού βιώματος. Κέντρο μας είναι ο Χριστός. Καμία εντολή άλλωστε, είτε κρατική είτε άλλων παραγόντων, δεν μπορεί να ορίσει την ζωή της Εκκλησίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: