Translate

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

Η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού στην Κέρκυρα

Στην παλαίφατη και ιστορική Ιερά Μονή του Υψηλού Παντοκράτορος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό της Ιεράς Μονής. Τούτο το μοναστήρι δεσπόζει στην κορυφή του ορεινού όγκου του Παντοκράτορος, που έχει στηθεί συμβολικά από τον 15Ο αιώνα και δεσπόζει σε όλο το μήκος και το πλάτος της Κέρκυρας. Παλαιότερα, που δεν υπήρχε δρόμος, οι ευσεβείς κάτοικοι της Νήσου από την 1η μέχρι και το μεσονύκτιον της 6ης Αυγούστου, ερχόταν πεζοί για να προσκυνήσουν και να λάβουν από την χάρη της Μεταμορφώσεως του Κυρίου. Αυτό το έθιμο και η παράδοσις, συνεχίζεται μέχρι και των ημερών μας. Ημέρα και νύχτα επισκέπτονται οι άνθρωποι με τα οχήματα τους την ωσαύτην Ιερά Μονή για να προσευχηθούν. Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε στην έννοια της Θείας δόξης του Θεού, η οποία εφάνη με το υπέρτατον γεγονός της Θείας Μεταμορφώσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Η εμφάνιση των τριών προσώπων της Αγίας τριάδος στο όρος της Θείας Μεταμορφώσεως είναι η αποκάλυψις του Θεού όχι μόνο στους τρείς εκ των προκρίτων μαθητών του Κυρίου μας, αλλά και στους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, που ο Θεός και εκεί είχε αποκαλυφθεί, στον Αβραάμ και στους λοιπούς πατέρες. Η θεία δόξα της Μεταμορφώσεως η οποία κάλυψε το όρος, δεν είναι ο γνόφος της αγνωσίας αλλά ο γνόφος της επιγνώσεως και της παρουσίας του Θεού. Για αυτό το λόγο, οι μαθητές του Κυρίου μας, τη στιγμή εκείνη βγήκαν από τα όρια των φθαρτών και των κτιστών, και έζησαν την άκτιστον ενέργεια του Θεού στη ζωή τους, απηλλαγμένη από τα βιωτικά και τα εγκόσμια, και μετέχοντες στην δόξαν του Θεού, ζήτησαν να παραμείνουν εσαεί στην κατάσταση εκείνη, της θείας μετοχής. Η φωνή του ουρανίου Πατρός διαμέσου των αιώνων, θα συνεχίζεται να επαναλαμβάνεται σε όλους μας «Οὗτός ἐστιν ὁ υἱός μου ὁ ἀγαπητός, ἐν ᾧ εὐδόκησα· αὐτοῦ ἀκούετε». 

Όμως για να αντιληφθούμε αυτή την φωνή του ουρανίου Πατρός, πρέπει το πνευματικό αισθητήριο της ακοής μας, όπως και όλα τα πνευματικά αισθητήρια μας, να είναι απηλλαγμένα από το φθαρτόν, το πρόσκαιρον και το βιοτικόν. Επιπλέον, για να προσεγγίσει ο σύγχρονος άνθρωπος την δόξα του Θεού, θα χρειαστεί η πνευματική κάθαρσις, και η αδιάλειπτη προσευχή μας, εκζητώντας το έλεος του Θεού, και τότε, η ανταπόκριση του Θεού και Πατρός θα είναι βεβαία εις την ζωήν του καθενός εκζητητή.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος, ευχήθηκε σε όλους τους ευλαβείς προσκυνητές της Ιεράς Μονής, ο Θεός να ανταποδώσει στον κόπον της πεζοπορίας των, αλλά και του προσκυνήματος των, την ευλογία και τον αγιασμό στη ζωή τους. Παρόντες ήταν ο Βουλευτής Αλέξανδρος Αυλωνίτης, η Δημοτική Αρχή της Βόρειας Κέρκυρας, και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών αρχών, στους οποίους ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε τα δέοντα.











Δεν υπάρχουν σχόλια: