Την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η τρίτη συνάντηση της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκταρίου προς ωφέλεια των νέων γονέων και ζευγαριών που συμμετέχουν σ’ αυτήν.
Η ομιλία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ και υπήρξε μεγάλη συμμετοχή από την Κέρκυρα αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας. Επίσημος προσκεκλημένος και ομιλητής ήταν ο κ. Νικήτας Καυκιός, ψυχολόγος και συγγραφέας. Το θέμα που ανέπτυξε ήταν: «Η παιδαγωγική της ελευθερίας. Άσε το παιδί σου να ζήσει ελεύθερα».
Την εκδήλωση άνοιξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος κάνοντας προσευχή και ευχαριστώντας τον προσκεκλημένο ομιλητή που δέχθηκε να ομιλήσει στη Σχολή Γονέων της Μητροπόλεως μας. Ο Σεβασμιώτατος έκανε λόγο για την σημερινή οικογένεια, η οποία πάσχει πραγματικά, με αποτέλεσμα τα σημερινά παιδιά να επαναστατούν. Δεν είναι όμως αυτά που φταίνε. Φταίει η Εκκλησία που δεν έσκυψε πάνω σ’ αυτά να τα βοηθήσει όσο έπρεπε. Φταίνε οι εξουσίες που με τα προγράμματά τους έχουν καταστρέψει την παιδεία. Σε ποια σχολεία λοιπόν θα μάθουν ιστορία, παράδοση, πίστη ελληνορθόδοξη και αρχές τα παιδιά μας; Φταίει όμως και η οικογένεια. Ο προβληματισμός και της τοπικής Εκκλησίας είναι μεγάλος σε αυτό που παρατηρείται, γι' αυτό και χρειάζεται να σκύψουμε το κεφάλι και να να εργαστούμε γιατί τα παιδιά μας δεν είναι ικανοποιημένα από την ζωή αυτή που τους παρέχουμε. Αυτός είναι και ο σκοπός της Σχολής Γονέων, να βοηθήσει την σύγχρονη οικογένεια και ιδιαιτέρως τα παιδιά. Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον ομιλητή, τους υπευθύνους της Σχολής Γονέων και τους συμμετέχοντες και ευχήθηκε καλή επιτυχία στην εκδήλωση.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο ομιλητής κ. Καυκιός, ευχαριστώντας τον Σεβασμιώτατο και τους υπευθύνους της Σχολής για την πρόσκλησή και τόνισε ότι είναι δύσκολο να είσαι γονιός, να είσαι σύζυγος. Να γυρίζεις στο σπίτι σου κουρασμένος, εξουθενωμένος και να έχεις να αντιμετωπίσεις και τις απαιτήσεις των παιδιών σου. Η δυσκολία είναι να αντέξουμε.. Να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την χαρά, την αγάπη, την αρμονία στο σπίτι. Όμως, δυστυχώς, λόγω κούρασης, κάνουμε το αντίθετο. Αν έχουμε αυτοσυνειδησία καταλαβαίνουμε ότι προδίδουμε αυτούς τους κανόνες που γνωρίζουμε. Χάνουμε τον έλεγχο. Χρειάζεται να έχουμε ενσυναίσθηση, να καταλαβαίνουμε τους άλλους και να μην σκεφτόμαστε ναρκισσιστικά και εγωιστικά. Θέλουμε να έχουμε μια ωραία κοινωνική εικόνα. Δεν είναι εύκολο πάντα όμως αυτό. Αυτή είναι η ζωή και δεν είμαστε οι μόνοι που το αντιμετωπίζουμε.
Το κάθε παιδί είναι μια μοναδική, ιδιοφυής και ανεπανάληπτη προσωπικότητα. Ως γονείς μαθαίνουμε να σεβόμαστε τα ιδιαίτερα χαρίσματα και τις ιδιαίτερες αδυναμίες του, χωρίς να προσπαθούμε να το αλλάξουμε ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προσδοκίες μας. Το παιδί μας δεν ωφελείται και δεν βελτιώνεται όταν του επιβάλλουμε συμβουλευτικά τις απόψεις μας, αλλά όταν του προσφέρουμε ένα επικοινωνιακό πλαίσιο ασφάλειας, ώστε να μην τραυματίζεται ψυχολογικά, να οικοδομεί μία υγιή αίσθηση αυτοεκτίμησης και να τολμά ελεύθερες, υπεύθυνες και δημιουργικές επιλογές.
Όπως ο Θεός δεν υποχρεώνει τον άνθρωπο να υπακούσει τις εντολές Του αλλά τον καλεί να συναινέσει ελεύθερα σε μια ζωντανή, προσωπική σχέση αγάπης μαζί Του, με ανάλογο τρόπο και εμείς ως γονείς δεν ασκούμε αυταρχική εξουσία στο παιδί αλλά το προσκαλούμε να συναινέσει ελεύθερα σε μια ζωντανή, προσωπική σχέση αγάπης μαζί μας. Εστιάζουμε στην ποιότητα των ενδο-οικογενειακών σχέσεων και όχι στην επιβολή επιθυμητών κανόνων συμπεριφοράς ή στην επίτευξη υψηλών, μαθησιακών επιδόσεων. Μέσα από την αγάπη συμβιώνουμε σε ένα κλίμα αρμονίας και οικειότητας, κερδίζουμε την εμπιστοσύνη του παιδιού και το βοηθάμε να αναπτύξει με τον καλύτερο τρόπο τις υπαρξιακές, κοινωνικές και πνευματικές του δυνατότητες.
Ακολούθησε ένας ιδιαίτερα γόνιμος διάλογος που συντόνισε ο υπεύθυνος της Σχολής Γονέων π. Σπυρίδων Τριαντάφυλλος. Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023, με ομιλήτρια την κ. Αλεξάνδρα Μητσιάλη, φιλόλογο και συγγραφέα, με θέμα «Επαναφέροντας το βιβλίο στη ζωή των παιδιών και των εφήβων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου