Translate

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

Κερκύρας: Να συνεχίζουμε να ικετεύουμε τον Κύριο, όπως ικέτευε και η Χαναναία.

Σήμερα Κυριακή της Χαναναίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, λειτούργησε και ομίλησε στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος Γαρίτσας στην πόλη της Κέρκυρας.

Ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Θεία Λειτουργία και με την ευκαιρία της τοποθέτησης νέου εφημερίου στην ως άνω ενορία, κατόπιν συνταξιοδοτήσεως του αιδεσιμολογιοτάτου πρωτ. π. Ιωάννου Βλάσση, ο οποίος εργάστηκε πάνω από 35 χρόνια στην ενορία της Αγίας Τριάδος και την καλλιέργησε πνευματικά, με εκκλησιαστικό φρόνημα και με ταπείνωση, προσφέροντας την αγάπη και την διακονία του, στο λαό της ενορίας. 

Ο νέος εφημέριος και ιεροκήρυκας, είναι ο αρχιμανδρίτης Θεολόγος Σκορδίλης, υιός ιερέως, ο οποίος θα συνεχίσει το ευλογημένο έργο του πατρός Ιωάννου.

Κατά την Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα έλαβε αφορμή από την ευαγγελική περικοπή της Χαναναίας, και αφού ανέλυσε δι’ ολίγων την περικοπή, στάθηκε σε τρία σημεία.

 Πρώτον, παρά το γεγονός ότι η Χαναναία δεν ανήκε στον εκλεκτό και πλούσιο λαό του Ισραήλ και ανήκε στους ειδωλολάτρες, ανεγνώρισε τον Μεσσίαν, τον Ιησούν Χριστόν, γι’ αυτό και τον προσεφώνησε «Υιέ Δαβίδ, Ελέησον με». Μπορεί μεν και στην εποχή μας να είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι ανήκουν στο εκλεκτό λήμμα της εκλογής του Θεού, αλλά το πνεύμα του Θεού, όπου θέλει πνεί.

Γι αυτό τον λόγο, ο ίδιος ο Θεός εκτιμά την πρόθεση και την αγαθή προαίρεση των ανθρώπων, και ουδείς δεν πρέπει να περιφρονείται εξ εκείνων οι οποίοι ζουν εκτός του σώματος της εκκλησίας, οι λεγόμενοι αιρετικοί , οι αμαρτωλοί, είτε ως μη σεσωσμένοι, απ’ όλους εμάς που μετέχουμε τυπικά στο σώμα της εκκλησίας και της ορθοδόξου πίστεως μας. Ο ίδιος ο Θεός είναι εκείνος ο οποίος με δικά του κριτήρια θα κρίνει όλο τον κόσμο.

Δεύτερον, ποτέ δεν πρέπει να θεωρούμε ότι η κραυγή μας και η ικεσία μας προς τον θεό, δεν λαμβάνεται υπόψιν, και με απόγνωση λέμε ότι δεν μας ακούει και δεν ανταποκρίνεται ο ίδιος ο Θεός. Ο Ιησούς άκουγε την φωνή της Χαναναίας αλλά δεν της απαντούσε, αφήνοντας την να συνεχίζει την ικεσία της εντονότερα. 

Συμβαίνει λοιπόν και σ’εμάς να αναθέτουμε στον θεό τα προβλήματα μας, είτε των ασθενειών μας, είτε της πτωχείας μας, είτε όποιον άλλον πειρασμό μας διακατέχει.

Ο Θεός γνωρίζει πότε θα απαντήσει στα αιτήματα μας, αρκεί εμείς να συνεχίζουμε να τον ικετεύουμε σαν την ικεσία της Χαναναίας. Ο Θεός απαντάει και ικανοποιεί τα αιτήματα μας, εκείνα τα οποία μας οδηγούν στην λύτρωση και το πνευματικό μας συμφέρον.

Και το τρίτο σημείο, είναι ότι όταν ο Κύριος μας, είδε την αληθινή ταπείνωση της Χαναναίας, που εκείνος δεν δίστασε παιδαγωγικά να την υποτιμήσει λέγοντας της, ότι «οὐκ ἔστι καλὸν λαβεῖν τὸν ἄρτον τῶν τέκνων καὶ βαλεῖν τοῖς κυναρίοις», που ουσιαστικά την ονόμασε κυνάριον. Εκείνη εν επιγνώσει και με ταπείνωση απάντησε «Ναί Κύριε, καὶ γὰρ τὰ κυνάρια ἐσθίει ἀπὸ τῶν ψυχίων τῶν πιπτόντων ἀπὸ τῆς τραπέζης τῶν κυρίων αὐτῶν». 

Η δήλωση της χαρακτηρίζει την απόλυτη ταπείνωση της, ενώπιον του Κυρίου μας. Γι αυτό και ο Κύριος μας, της απαντάει «μεγάλη σου ἡ πίστις. γενηθήτω σοι ὡς θέλεις».

 Συντελέστηκε το θαύμα, δηλαδή ο Κύριος μας απάντησε έμπρακτα στο αίτημα της Χαναναίας. Ας έχουμε λοιπόν υπόψιν μας, αυτά τα τρία σημεία για να προχωρήσουμε στην πνευματική μας ζωή και ολοκλήρωση.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος, συνέστησε τον νέο εφημέριο και πνευματικό πατέρα της ενορίας λέγοντας του, «Ιδού το ποίμνιο σου, το οποίο σου αναθέτω, να το διακονήσεις και να το επαυξήσεις πνευματικά». Και απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα, τους είπε, «Ιδού ο νέος ποιμένας, και πνευματικός σας πατέρας, στον οποίο σας εμπιστεύομαι».















Δεν υπάρχουν σχόλια: