Translate

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Κερκύρας: Χρέος πνευματικόν είναι η ευγνωμοσύνη.

Η εορτή του Αγίου ενδόξου και Πανευφήμου Αποστόλου Τιμοθέου εορτάστηκε στην πόλη της Κέρκυρας, και ιδιαίτερα στο ίδρυμα χρονίως πασχόντων «Η Πλατυτέρα», όπου ο Ιερός ιδρυματικός Ναός είναι αφιερωμένος εις την Παναγία Τριάδα και τον Απόστολο Τιμόθεο, όπου κτήτωρ του Ιερού Ναού αλλά και του ως άνω ιδρύματος είναι ο μακαριστός Μητροπολίτης Κερκύρας, κυρός Τιμόθεος Τριβυζάς, όπου βρίσκεται και ο τάφος του αειμνήστου Μητροπολίτου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ιερούργησε στον Ιερό Ναό του ιδρύματος, και τέλεσε το κατ΄ έτος ιερόν μνημόσυνον του μακαριστού προκατόχου του, κυρού Τιμοθέου.

 Παρόντες στην Θεία Λειτουργία ήταν όλοι οι τρόφιμοι του ιδρύματος, αλλά και αρκετοί προσκυνητές και συνεργάτες του μακαριστού Μητροπολίτου. 

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του, έλαβε αφορμή από το Αποστολικό Ανάγνωσμα, όπου ο Απόστολος Παύλος απευθύνεται στον μαθητή του Απόστολο Τιμόθεο, και του δίδει πνευματικές υποθήκες, «Τέκνον Τιμόθεε, πιστὸς ὁ λόγος καὶ πάσης ἀποδοχῆς ἄξιος».

Ο Απόστολος Παύλος υπογραμμίζει την αξία του λόγου του Θεού, ο οποίος έχει αξία διαχρονική. Δεν είναι τα λόγια του Αποστόλου Παύλου, αλλά ο Απόστολος Παύλος στηρίζεται στον λόγο του Θεού, και στα μυστήρια τα οποία του απεκαλύφθησαν, όταν έγινε η αρπαγή του εις τον τρίτον ουρανό, καθώς ο ίδιος ο Κύριος τον εμύησε σε τούτα τα υπέρτατα μυστήρια. 

Τον προτρέπει στην ποιμαντική του διακονία να στηρίζεται ακριβώς στον πιστό λόγο του Θεού. Γι αυτό σε άλλο σημείο της επιστολής του αναφέρει, « Ταῦτα μελέτα, ἐν τούτοις ἴσθι, ἵνα σου ἡ προκοπὴ φανερὰ ᾖ ἐν πᾶσιν».

Τον προτρέπει λοιπόν συνεχώς να μελετά τον λόγο του Θεού, διότι μέσα από την μελέτη του λόγου του Θεού, θα μπορέσει να προκόψει αφενός μεν ο ίδιος πνευματικά, και αφετέρου θα μπορέσει να οικοδομήσει το σώμα του Χριστού μας, την Εκκλησία του.

Ο Απόστολος Τιμόθεος ακολούθησε τα ίχνη του Αποστόλου Παύλου, αφού του συμπαραστάθηκε στους λιθοβολισμούς του, όταν έγιναν στην ιδιαίτερη πατρίδα του Τιμοθέου, και τον περιέθαλψε η ευλαβής μητέρα του Ευνίκη, και η μάμη του.

Έκτοτε αφοσιωμένος στο ιερό πρόσωπο του Αποστόλου Παύλου, τον ηκολούθησε στη διδασκαλία του, στα έργα και στο μαρτύριο του, αφού και ο ίδιος τελείωσε την ζωή του με μαρτυρική ζωή, αποδεχόμενος τον λόγο του Κυρίου μας, «οι εμέ εδίωξαν και υμάς διώξουσιν». 

Τα λόγια αυτά δεν εφαρμόστηκαν μόνο από τον Απόστολο Παύλο, αλλά όλοι μας έχουμε την ανάγκη και της μελέτης των γραφών, και της εφαρμογής των για την κατά Θεόν προκοπή μας, σε μια εποχή άνηκμη και στείρα πνευματικά. 

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και στο πρόσωπο του προκατόχου του κυρού Τιμοθέου, ο οποίος στην επίγεια ζωή του, και εκείνος εφαρμόζοντας τον βίο του Αγίου Αποστόλου Τιμοθέου, και τον λόγο του Κυρίου μας, πολεμήθηκε απεινώς, από την σύγκρουση των κοσμικών συμφερόντων της εποχής του.

Ο ίδιος εργάστηκε και προσέφερε ως άλλος Μέγας Βασίλειος, το ίδρυμα για τους πάσχοντες αδελφούς μας στην Κέρκυρα. 

Χρέος πνευματικόν ημών των επιγενομένων είναι η ευγνωμοσύνη, τελώντας μνημόσυνα υπέρ της αιωνίου αναπαύσεως του. 

Ο Σεβασμιώτατος απευθύνθηκε και στους τροφίμους με λόγο παρηγορητικό και λόγο αγάπης, υπενθυμίζοντας τους ότι η θαλπωρή, η ψυχική και πνευματική, αλλά και η εξυπηρέτηση του γήρατος μέσα σ’ αυτή την δομή της τοπικής μας εκκλησίας, είναι η έκφραση της αγάπης του Θεού στο πρόσωπο τους.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε το μνημόσυνο και παρεσχέθη μικρά δεξίωση στους προσκυνητάς και στους συμμετέχοντες της ιεράς πανηγύρεως.











Δεν υπάρχουν σχόλια: