Translate

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Ο Ε΄ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο Ιερό προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος τελέστηκε το απόγευμα της Κυριακής 22 Μαρτίου 2015 ο Κατανυκτικός Εσπερινός της Δ' Κυριακής των Νηστειών, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου. Κατ' αυτόν μίλησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Κιαμέτης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, με θέμα: "Μετάνοια: πύλη του Παραδείσου ".
Ο ομιλητής, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι τόσο στην εποχή μας όσο και σε κάθε εποχή υπάρχει η νοσταλγία του Παραδείσου. Άλλοι τον θεωρούν υλικά, όμως για την πίστη μας Παράδεισος σημαίνει η σχέση με το Θεό που ξεκινά από αυτήν τη ζωή και συνεχίζεται στην αιωνιότητα. Αιτία της πτώσης του ανθρώπου δεν ήταν η παρακοή μόνο στο θέλημα του Θεού, αλλά, κυρίως, η αμετανοησία.
Για να ξανακερδίσουμε τον Παράδεισο χρειάζεται να αντιδιαστείλουμε την αμαρτία από τα συμπτώματά της στα οποία εύκολα εντοπίζουμε το νόημά της, δηλαδή τις πράξεις και τους λογισμούς, από την βαθύτερη αιτία της, που έγκειται στην αρνητική αλλοίωση της ψυχής, όπως αυτή φανερώνεται στα πάθη. Αμαρτία είναι η προδοσία της σχέσης τόσο με τον Θεό όσο και με τον πλησίον και ο άνθρωπος ξαναγεννιέται στη σχέση όταν κατανοήσει την ανάγκη να επιστρέψει στο Θεό και στην Εκκλησία. Αυτό γίνεται με την μετάνοια.
Ο ομιλητής επεσήμανε ότι μέσα από το μυστήριο της μετανοίας ο καθένας ξαναβρίσκει τη χαρά της γνήσιας σχέσης με το Θεό που είναι αυτή του παιδιού προς τον Πατέρα. Η χαρά υπερβαίνει την τυπολατρία και τον αγώνα για ηθικό πρωταθλητισμό. Ξαναβρίσκει τη χαρά της ταπείνωσης. Τη χαρά της ευγνωμοσύνης και της συμπόνιας. Τη χαρά της μαρτυρία ότι ο παλαιός εαυτός πέθανε και γεννήθηκε ο νέος άνθρωπος. Τότε αναφωνεί το «πρώτα ο Θεός», διότι παραδίδει τον εαυτό του στο θέλημα του Θεού και αφήνει την καρδιά του να γίνει κατοικητήριο του Χριστού. Αυτή η χαρά αντανακλάται και στην κοινωνία με τους άλλους ανθρώπους.
Ο ομιλητής κατέληξε τον λόγο του επισημαίνοντας ότι στην εποχή μας η μετάνοια και ο Παράδεισος μπορούν να βιωθούν μόνο στην Εκκλησία, διότι ο κόσμος δεν γνωρίζει και δεν θέλει να συγχωρέσει τα λάθη των ανθρώπων, ενώ η όποια συζήτηση γι’ αυτά γίνεται στην προοπτική της βελτίωσης και όχι της θέωσης.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, αφού συνεχάρη τον ομιλητή για την στοχαστική και λίαν εποικοδομητική ομιλία του, παρότρυνε τους πιστούς να προετοιμάσουν τον εαυτό τους πνευματικά εν όψει των μεγάλων εορτών, για να βρούνε την οδό της μετανοίας στις καρδιές τους.




























Δεν υπάρχουν σχόλια: