Translate

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής στους δύο αντιστασιακούς μάρτυρες Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας


Το απόγευμα της 28ης Οκτωβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως η εκδήλωση μνήμης και τιμής στους δύο αντιστασιακούς Κληρικούς της Κέρκυρας π. Ηρακλή-Σεβαστιανό Νικοκάβουρα (1912-1943) και π. Αλέξανδρο Περδικομάτη (1907-1945).
Στην αρχή της εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των δύο Κληρικών.
Ακολούθησε απόδοση Ύμνων από τη Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως “ο Άγιος Αρσένιος”, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή βυζαντινής μουσικής και Πρωτοψάλτου κ. Γεωργίου Λαδοβρέχη.
Εν συνεχεία ο κ. Κωνσταντίνος Θύμης, Γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως (Θεολόγος, master Ιστορίας), ανέπτυξε την ομιλία του με θέμα “Η Θέση και η Προσφορά της Εκκλησίας της Κερκύρας κατά την περίοδο της Κατοχής (1941-1944)” με παράλληλη παρουσίαση φωτογραφικού υλικού. Ο κ. Θύμης παρουσίασε ενδελεχώς τις καταστροφές που υπέστη η νήσος Κέρκυρα από τους βομβαρδισμούς της Γερμανικής Αεροπορίας και κυριώς τους Ιερούς Ναούς οι οποίοι στοχοποιήθηκαν.
Η Τοπική Εκκλησία, συνέχισε ο κ. Θύμης, στάθηκε με το παραπάνω αρωγός στο δοκιμαζόμενο ποίμνιό της, με επικεφαλής το Μητροπολίτη Κερκύρας κυρό Μεθόδιο. Αλλά και Κληρικοί φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν από τους Ναζί.
Ξεχωρίζουν οι μορφές των Κληρικών π. Ηρακλή-Σεβαστιανού Νικοκάβουρα και π. Αλεξάνδρου Περδικομάτη.
Ο π. Ηρακλής-Σεβαστιανός Νικοκάβουρας γεννήθηκε το 1912 στο χωριό Σφακερά. Το 1943 συνελήφθη από τους Γερμανούς με την κατηγορία της παράνομης οπλοκατοχής και περίθαλψης Ιταλών στρατιωτών. Οδηγήθηκε στα Ιωάννινα και εκτελέστηκε στην Ηγουμενίτσα. Το μίσος των Ναζί ήταν τέτοιο ώστε υποχρέωσαν τον π. Ηρακλή-Σεβαστιανό πριν τον εκτελέσουν, να σκάψει ο ίδιος τον τάφο του. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν βρεθεί τα οστά του.
Ο π. Αλέξανδρος Περδικομάτης γεννήθηκε το 1907 στο χωριό Κανακάδες. Και εκείνος κατηγορήθηκε για παράνομη οπλοκατοχή, εστάλη στα Ιωάννινα και από εκεί οδηγήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Στάϊν της Αυστρίας. Το 1945 με τη συνθηκολόγηση της Αυστρίας με τους Συμμάχους απελευθερώθηκαν οι κρατούμενοι των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Όμως στο Στάϊν πριν αποχωρήσει η μονάδα των Ες Ες άνοιξε πυρ κατά των κρατουμένων. Μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγεται και ο π. Αλέξανδρος Περδικομάτης.
Κατόπιν ο κ. Νεκτάριος πρόσφερε στις οικογένειες των Εθνομαρτύρων Κληρικών το Χρυσούν Σταυρό του Αγίου Αποστόλου Παύλου, καθώς και Ευεργετήριο Γράμμα. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι το έτος 2000 με πρωτοβουλία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος απονεμήθηκε ο Χρυσούς Σταυρός του Αγίου Αποστόλου Παύλου και Ευεργετήριο Γράμμα προς τις οικογένειες των θανόντων Κληρικών της χώρας κατά την περίοδο της κατοχής, ως αναγνώριση της προσφοράς τους.
Εν συνεχεία απηύθυνε χαιρετισμό ο Μητροπολίτης Κερκύρας, ο οποίος υπογράμμισε την προσφορά της Εκκλησίας μας στους Αγώνες του Έθνους. Η Εκκλησία δηλώνει παρούσα στο κάλεσμα της Πατρίδος. Η Εκκλησία αγωνίζεται και αντιστέκεται ενάντια στο κακό, στην αμαρτία, αλλά και στον κατακτητή, που επιβουλεύεται το ύψιστο δώρο του Θεού, την Ελευθερία, που είναι ο ίδιος ο Κύριό μας, ο Ιησούς Χριστός.
Το λόγο πήραν κατόπιν οι γιοί των θανόντων Κληρικών, αναφερόμενοι με συγκίνηση στους πατέρες τους.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο.



 

 



 
 

 



 
 
 
 
 
 
 
 


 
 

















Δεν υπάρχουν σχόλια: