Translate

Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Κερκύρας Νεκτάριος :” Ό,τι είναι οικοδομημένο σε συνάρτηση με τον Ιησού Χριστό, επιχειρούν να το γκρεμίσουν”.


Την Κυριακή 21 Μαϊου 2017 τελέστηκε στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.
Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κερκύρας αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας, τη θεραπεία του εκ γενετής τυφλού, από τον Κύριό μας. Ο Χριστός με αυτό το θαύμα που επιτελεί, ολοκληρώνει το έργο της δημιουργίας,  όπως μας λέγουν οι Πατέρες, αφού ο Ίδιος ήταν, το δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, που εξετέλεσε το έργο της δημιουργίας. Πλάθει πηλό από το χώμα και τον τοποθετεί στις κόγχες των οφθαλμών του τυφλού και εκείνος αμέσως θεραπεύεται, αντικρίζοντας για πρώτη φορά στη ζωή του το φως. Ο Ιησούς  Χριστός έρχεται εις τον κόσμο και αναδημιουργεί την ανθρωπότητα, ανορθώνει τον πεπτωκότα άνθρωπο, με το Πάθος και την Άνάστασή Του. Με την κακή χρήση του αυτεξουσίου του ο άνθρωπος διέρρηξε την αγαπητική σχέση που είχε με τον Τριαδικό Θεό, που είχε ως αποτέλεσμα τη φθορά, το πόνο και τελικά το θάνατο, τόσο τον βιολογικό, μα προπάντων τον πνευματικό. Ο άνθρωπος γεύθηκε τον κολασμό του μακριά από την Πηγή της Ζωής. Κολασμός σημαίνει αποξένωση από το Δημιουργό, μια κατάσταση εκμηδενισμού.
Επιπροσθέτως ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι ο Κύριος ρώτησε έπειτα  τον τυφλό αν πιστεύει στον Ιησού Χριστό. Ο τυφλός αποκρίθηκε ότι δεν τον γνωρίζει. Ένα γνωρίζει, ότι κάποιος του χάρισε το φως και πλέον μπορεί να ξεχωρίζει την ημέρα από το σκοτάδι, μπορεί να αναγνωρίζει όλα τα εμπόδια στο δρόμο του. Και τότε ο Κύριός μας του λέγει, ότι Αυτός με Τον οποίο συνομιλείς, Αυτός είναι ο Χριστός. Και τότε ο τυφλός ανέκραξε : “Πίστεύω Κύριε” και Τον προσκύνησε. Δεν υπάρχει μεγαλυτέρα ομολογία, από την πίστη και την ελπίδα στον αληθινό Θεό.
 Ακόμη ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι αυτά που συνέβαιναν τότε εναντίον του Χριστού, από τους Φαρισαίους και τους κρατούντες, που προσπαθούσαν με ποικίλους τρόπους να Τον παγιδεύσουν, για να μην τους ενοχλεί στα έργα της ανομίας και τους σκότους, ατυχώς συμβαίνουν και σήμερα. Πολλοί ενοχλούνται από την παρουσία του Κυρίου, είναι εχθροί και αρνητές του Φωτός και της αληθείας. Για το λόγο αυτό υπάρχουν οι αλλοιώσεις στην πατρίδα μας. Ό,τι είναι οικοδομημένο σε συνάρτηση με τον Ιησού Χριστό, επιχειρούν να το γκρεμίσουν.

Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος προέτρεψε τους πιστούς να κρατήσουν την Ορθόδοξη Πίστη τους, όπως λέγει ο Απόστολος των Εθνών Παύλος, ανόθευτη, ακέραιη, απόλυτη. 



























Δεν υπάρχουν σχόλια: