Translate

Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

Η Ακολουθία του Νιπτήρος, στον Ι.Ν. των Αγίων Πάντων πόλεως.



Το εσπέρας της Μ. Τετάρτης 4 Απριλίου 2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Νιπτήρος, στον Ι.Ν. των Αγίων Πάντων πόλεως.
Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κερκύρας επέμεινε στην σημασία της προδοσίας του Κυρίου, από τον Ιούδα του Ισκαριώτη, που ανήκε στον στενό θα λέγαμε κύκλο των Μαθητών. Ο διάβολος κατέλαβε την καρδιά του Ιούδα, όπως μας αναφέρει, τόσο το Ιερό Ευαγγέλιο, όσο και η υμνολογία του Όρθρου της Μ. Πέμπτης. Ο μαθητής αυτός δεν ήταν “οχυρωμένος” πνευματικά, διότι μονάχα επιφανειακά είχε προσκολληθεί στον Διδάσκαλό του, αλλά εσωτερικά είχε υποταχθεί στον εγωϊσμό και στο δικό του θέλημα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, όπως ήταν φυσικό ο πειρασμός βρήκε πρόσφορο έδαφος, οδηγώντας τελικά τον Ιούδα στην προδοσία. Αλλά και εμείς δεν διαφέρουμε με τον προδότη μαθητή, όταν ζούμε μέσα στην εμπαθή κατάσταση, αφού η αμαρτία ισοδυναμεί με προδοσία κατά του Θεού.
Από την άλλη μεριά, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, αυτός που αντιστάθηκε στην προδοσία του Ιούδα, ήταν ο Πέτρος. Ο Χριστός προφήτευσε στον Πέτρο, ότι το βράδυ εκείνο, όποιος θα βρισκόταν δυνατός στην πίστη, θα ήταν μαζί Του. Παρά το γεγονός ότι ο Πέτρος θα  αρνούνταν  τρεις φορές τον Κύριο, ο Χριστός προσευχήθηκε στον Πατέρα Του, ώστε ο Πέτρος να λάβει δύναμη και να ενισχύσει τους υπόλοιπους αδελφούς του στην πίστη, το διάστημα εκείνο του Πάθους. Ο Κύριος ήξερε ότι ο Πέτρος ήταν δυνατός χαρακτήρας. Μέσα στην Εκκλησία του Χριστού υπάρχουν εκείνοι που είναι ισχυροί στον χαρακτήρα και την πίστη. Υπάρχουν όμως και στον αντίποδα εκείνοι που είναι ευάλωτοι στον πειρασμό και στην αμαρτία. Ο Ιησούς Χριστός ζητάει να έχουμε στερεά, δυνατή πίστη και ο ισχυρός, αυτός δηλαδή που είναι θεμελιωμένος έστω  και μετά από πειρασμούς και πτώσεις, στην πίστη του Θεού, να στηρίξει τους αδύναμους αδελφούς του. Αυτό πρέπει να γίνεται εντός της Εκκλησίας μας, εντός του Σώματος του Χριστού, και όχι οι έχοντες περισσότερη πίστη, να περιορίζονται μόνον στον εαυτό τους, δείχνοντας ταυτόχρονα ανάλγητη συμπεριφορά για τους υπολοίπους, αλλά να ζουν ομαδικά, συλλογικά. Αν δεν συνεργαστούμε στην πίστη και στον πνευματικό αγώνα, τότεγρήγορα  θα επέλθει η διάλυσή μας.
Κλείνοντας ο κ. Νεκτάριος κάλεσε τους πιστούς σε ενότητα, δια της πίστεως, ώστε αγωνιζόμενοι πνευματικά να ενωθούν με τον Ιησού Χριστό.
Της Ακολουθίας του Νιπτήρος προηγήθηκε η τέλεση του Ιερού Ευχελαίου από τον Σεβασμιώτατο, στον Μητροπολιτικό Ναό της Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης, με την συμμετοχή πλήθους πιστών.

















Δεν υπάρχουν σχόλια: