Translate

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ: Η ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ

 Ξεκίνησαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις για την Αγία Θεοδώρα την Αυγούστα, Συμπολιούχο και Συμπροστάτιδα της νήσου Κερκύρας. Το απόγευμα της Τετάρτης 10 Φεβρουαρίου 2021 τελέστηκε μέγας πανηγυρικός εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης και των Αγίων Βλασίου και Θεοδώρας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου. Το πρωί της ιδίας ημέρας εψάλη Παράκλησις προς την Αγία.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, ο οποίος αναφέρθηκε στο σθένος της Αγίας Θεοδώρας, το οποίο είναι σθένος νου, σθένος καρδιάς και σθένος πνεύματος. Ο νους της καλλιεργήθηκε από την παιδεία της γυναίκας που γνωρίζει να διακρατεί το σπίτι, "υποχωρώντας να καθοδηγεί τον άντρα" και να γνωρίζει και τις υποθέσεις της ζωής, ώστε να μπορεί και στην καριέρα της να έχει μέτρο και φρόνηση. Η παιδεία δίνει δύναμη στον νου. Η καρδιά που έχει σθένος βάζει όρια στις επιθυμίες, μέτρο και αγαθοσύνη. Ο πνευματικός άνθρωπος είναι αυτός που γνωρίζει τα δόγματα της πίστης, διακονεί την αλήθεια και με υπομονή από όποια θέση κι αν βρίσκεται υπηρετεί την οδό του Χριστού. Αυτό έκανε και η Αγία ως αυτοκράτειρα. Ζητούμε από αυτήν να φωτίζει τις γυναίκες να είναι στηρίγματα της κοινωνίας και να πετυχαίνουν  όπου διακονούν, τους άντρες να δέχονται τον λόγο και την αγάπη της γυναίκας και να βάζουν φρένο στην αμετρία τους και σε όλους να βάζουν το εμείς, το κοινό καλό πάνω από το εγώ. Πρωτίστως όμως όλοι να ζούμε το εκκλησιαστικό ήθος και να διακονούμε την αλήθεια, οδηγούμενοι στην αγιότητα. Γιατί χρειαζόμαστε σθεναρούς ανθρώπους σήμερα και η Αγία μπορεί να γίνει παράδειγμα, ιδίως για τους άρχοντες, που δεν δικαιολογούνται να μην γνωρίζουν τα της Εκκλησίας, διασπώντας την ενότητα της κοινωνίας. Η γνώση είναι δύναμη και η φώτιση του Θεού δίνει νόημα αιωνιότητας και αγιότητας στον άνθρωπο.

Στο τέλος της ακολουθίας ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος επεσήμανε ότι η Αγία Θεοδώρα είναι πρότυπο πνευματικό για τους Κερκυραίους και τις Κερκυραίες, διότι είναι συμπολιούχος του τόπου, δίνει δύναμη με την παρουσία της στους ανθρώπους, μας προφυλάσσει από το κακό και τις ασθένειες, ενώ αποτελεί υπόδειγμα ελπίδας στον ζώντα Θεό, όπως και όλοι οι άγιοί μας.

Στο τέλος της ακολουθίας διαβάστηκε το συναξάρι της Αγίας.      















Δεν υπάρχουν σχόλια: