Translate

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ: ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ ΔΟΣΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΘΕΟ

 Η Κέρκυρα γιόρτασε φέτος ταπεινά αλλά και ένδοξα την μνήμη της συμπολιούχου του νησιού Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας, της οποίας το ιερό σκήνωμα βρίσκεται τεθησαυρισμένο στον Μητροπολιτικό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης.

Το πρωί της Πέμπτης 11 Φεβρουαρίου 2021 τελέστηκε ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, ο οποίος ευλόγησε κατά το ειθισμένον της παραδόσεως την λεγόμενη «χειμωνική οπώρα», σε ανάμνηση θαύματος που τέλεσε ο Άγιος Βλάσιος, του οποίου τεμάχιο ιερού λειψάνου βρίσκεται τεθησαυρισμένο στον Ιερό Ναό και του οποίου η μνήμη συνεορτάζεται με την Αγία Θεοδώρα.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι η Αγία Θεοδώρα έζησε στην ζωή της «εξαγοραζομένη τον καιρόν», κατά τον λόγο του αποστόλου Παύλου. Ήταν άνθρωπος ασκήσεως και προσευχής, άνθρωπος της υπομονής και έγινε για μας παράδειγμα. Η Αγία Θεοδώρα σήκωσε τον σταυρό της απόρριψης από τους δικούς της ανθρώπους, οι οποίοι την οδήγησαν στην παραίτηση από τον αυτοκρατορικό θρόνο. Η ίδια αποδέχτηκε να γίνει μοναχή και να ζήσει ως το τέλος της ζωής της προσευχόμενη.

Τέκνον φωτός η Αγία Θεοδώρα και αυτό μας προτρέπει να ζήσουμε. Κράτησε άσβηστο το φως της πίστης και μας διδάσκει να κρατήσουμε κι εμείς ζωντανή την πίστη στους καιρούς. Ο σύγχρονος άνθρωπος πιστεύει ότι η πρόοδος δεν έχει σχέση με τον Θεό. Αυτό όμως είναι πλάνη. Η αμαρτία παρασέρνει τον άνθρωπο να πιστεύει ότι μπορεί να ζήσει χωρίς Θεό, ότι μπορεί με την τεχνολογία και τον θρίαμβο του εγωισμού, καθώς και τον πλούτο τον υλικό ότι θα ζήσουμε για πάντα. Ο άνθρωπος με την εξωφρενική ταχύτητα πιστεύει ότι θα κυριαρχήσει στο σύμπαν. Το σύμπαν όμως ανήκει στον Θεό κι εμείς είμαστε ένα μέρος του σύμπαντος. Αυτός που θεοποιεί το εγώ του, θα ταπεινωθεί. Ο Θεός μας δημιούργησε και μας θέλει παιδιά του. Ο εγωισμός μας σπρώχνει έξω από την τροχιά της πίστης και της αγάπης.

Οι καιροί μας σήμερα είναι «ημέραι πονηραί». Όμως μέσα από την ελευθερία του Θεού, κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει την πίστη, την αγάπη, την ζωή μας για τον Θεό. Την ψυχή  μας και τον εσωτερικό μας κόσμο ουδείς μπορεί να μας στερήσει. Αν κατανοήσουμε την πονηρία των ημερών, θα ζήσουμε και πάλι την κοινωνία με τον Θεό και τον συνάνθρωπο. Ας κρατηθούμε εντός της Εκκλησίας. Ας ζητήσουμε την βοήθεια της Αγίας Θεοδώρας, ας σπουδάσουμε τον πνευματικό της θησαυρό που την έκανε να καταξιωθεί διά της αγιότητας.   

 Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν, όπως κάθε χρόνο, με την παράκληση προς τιμήν της Αγίας το απόγευμα της αγιωνύμου ημέρας. 



















Δεν υπάρχουν σχόλια: