Translate

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

Κερκύρας Νεκτάριος: ασφάλεια και οδοδείκτες οι Άγιοι της πίστεως μας

 Στην εορτάζουσα ιστορική Ιερά Μονή Αγίας Ευφημίας  στον κήπο του Μον Ρεπο, στην αρχαιόπολη της Κέρκυρας μετέβει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων νήσων κ. Νεκτάριος επί τη αναμνήσει του θαύματος της Αγίας Ευφημίας, δια του οποίου επικύρωσε τα πρακτικά των αποφάσεων της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου.

Ο Σεβασμιώτατος κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στο ιστορικό γεγονός και τόνισε ότι οι Άγιοι και ιδιαίτερα οι μάρτυρες οι οποίοι έδωσαν το μαρτυρικό αίμα τους για την πίστη και την αγάπη του Χριστού μας, χαριτώθηκαν από την άκτιστη Χάρι Του και μπορούν να καθοδηγούν την πορεία, όχι μόνο της προσωπικής μας ζωής, αλλά να μαρτυρούν και για την πορεία της Αγίας μας Εκκλησίας. Η εκκλησία ανά τους αιώνες δέχθηκε πολλές αναταραχές και διχοστασίες, ως προς την αλήθεια της πίστεως και πάντα σε αυτές τις διχοστασίες είχε να κάνει το πρόσωπο του Ιησού Χριστού, όπως και η Δ΄ Οικουμενική σύνοδος ασχολήθηκε με τις δύο φύσεις του Ιησού Χριστού και αποφάσισε ότι είναι τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος, χωρίς να μετέχει στην ανθρώπινη αμαρτία, έναντι των μονοφυσιτών οι οποίοι υποστήριζαν ότι η μία φύση απερροφήθει από την άλλη φύση.

Οι οικουμενικές σύνοδοι συνέρχονταν όταν υπήρχε κίνδυνος στο δόγμα της πίστεως του Ιησού Χριστού να ανατραπεί. Και σήμερα ο πειρασμός πολλές φορές παρασύρει τους σύγχρονους ανθρώπους σε μία πίστη και θρησκεία η οποία εξυπηρετεί το ίδιον όφελος και το ίδιον συμφέρον. Η σύγχυση που επικρατεί  και στους σημερινούς ανθρώπους έναντι της ακαινοτομήτου πίστεως, οφείλεται στην έλλειψη όχι μόνο της γνώσεως περί του αληθινού Θεού αλλά και της απουσίας βιωμάτων της αληθινής πίστεως μας. Όσο ο άνθρωπος δεν μπορεί να αποκοπεί από τα βιοτικά και την εμπειρία με την ύλη και την αμαρτία, ο ορίζοντας της πίστεως πάντα θα παραμένει μέσα στο νέφος της σύγχυσης .

Η εποχή μας όμως η οποία έχει να παρουσιάσει πολλούς αγίους είναι η ασφάλεια και οι οδοδείκτες για την αληθινή πορεία της ορθόδοξης ζωής μας, όπως ακριβώς η Αγία Ευφημία στην εποχή της Δ΄ Οικουμενική Συνόδου, η οποία παρενέβει και επικράτησε η αλήθεια στο δόγμα της πίστεως μας.

Ο Σεβασμιώτατος κάλεσε τους ευλαβείς προσκυνητές της Ιεράς Μονής να ζούμε με την ευλάβεια και την ευσέβεια των παλαιοτέρων χριστιανών, οι οποίοι είχαν καθαρή σκέψη και συνείδηση, ανεμπόδιστοι από την σύγχρονη αμαρτία που κατακλύζει δυστυχώς και την πατρίδα μας. Ευχήθηκε δε, στην μικρή αδελφότητα να επιμείνει στην προσευχή και την άσκηση πιστεύοντας στην δύναμη της προσευχής που σκεπάζει όλη την Εκκλησία Του.










Δεν υπάρχουν σχόλια: