Translate

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΣΤΗΝ Δ’ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΤΗΝ ΚΑΣΣΙΩΠΗ

Το απόγευμα της Τρίτης 26 Ιουλίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος επισκέφθηκε τις κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως στην παραθαλάσσια Κασσιώπη. Από την Δευτέρα έχει ξεκινήσει η τέταρτη κατασκηνωτική περίοδος για κορίτσια Γυμνασίου- Λυκείου, στην οποία την πνευματική ευθύνη έχουν ο π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός και η πρεσβυτέρα Μαρία Κυτιλή- Μουρτζανού, ενώ υπαρχηγός είναι η εκπαιδευτικός Ευαγγελία Μουρτζανού. 20 στελέχη, φοιτήτριες, διακονούν εθελοντικά στην κατασκήνωση κοντά στα 100 κορίτσια που συμμετέχουν στο πρόγραμμα που είναι αφιερωμένο στις ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ, με την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή.

Τα κορίτσια είχαν ετοιμάσει ένα όμορφο μουσικό πρόγραμμα, διανθισμένο με συνθήματα και στοιχεία από την κατασκηνωτική ζωή, το οποίο ενθουσίασε τον Σεβασμιώτατο. Μιλώντας τα παιδιά και στα στελέχη ο κ. Νεκτάριος τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

α. Η κατασκήνωση μαθαίνει στα παιδιά να γίνονται υπεύθυνα για την ζωή τους και γι’ αυτό είναι ένα σχολείο ζωής. Η τοπική Εκκλησία δεν φείδεται κόπων, χρημάτων και ενεργοποίησης του στελεχιακού δυναμικού της, για να δώσει στα παιδιά την ευκαιρία να ζήσουν τον κοινοτικό τρόπο ζωής, αυτόν ο οποίος στηρίζεται στην πνευματική παράδοση της πίστης μας και μαθαίνει στον άνθρωπο να συναισθάνεται τον συνάνθρωπό του με τρεις ωραίες λέξεις ως κριτήριο: “ευχαριστώ, παρακαλώ, συγγνώμη”.

β. Η φετινή κατασκήνωση είναι αφιερωμένη στις αλησμόνητες πατρίδες μας. Ο Ελληνισμός μεγαλούργησε και γι’ αυτό φθονήθηκε και φθονείται ακόμη. Η αποχώρηση των Ελλήνων από την Μικρασία υπήρξε αποτέλεσμα του φθόνου των Μεγάλων Δυνάμεων που δεν ήθελαν την Ελλάδα ισχυρή, ακριβώς λόγω της πολιτιστικής ιδιαιτερότητας, της ξεχωριστής ταυτότητας που η πίστη στον αληθινό Θεό, η παράδοσή μας, αλλά και οι ικανότητες των Ελλήνων έχουν γεννήσει. Η Ελλάδα από τα αρχαία χρόνια ήταν η Μεγάλη Ελλάδα (Magna Graecia), εκτεινόταν από την Κάτω Ιταλία και την Σικελία, έφτανε μέχρι την Ασία, τον Πόντο και την Αρμενία, αλλά και κατέβαινε στην Αίγυπτο και τη Αφρική. Οι πρόγονοί μας άνοιξαν δρόμους πολιτισμού, αναζήτησης της αλήθειας, αξιοποίησαν τα χαρίσματά τους και έγιναν πρότυπα.  Χρέος όλων και, ιδίως, των νεωτέρων είναι να σπουδάσουμε την ιστορία, να κρατήσουμε τις πατρίδες αυτές αλησμόνητες και να επιμείνουμε στην πνευματική και πολιτιστική μας ιδιαιτερότητα.

γ. Αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά κυρίως μέσα από την Εκκλησία, χρέος της οποίας είναι να διατηρεί άσβεστη την ενότητα χριστιανισμού και ελληνισμού και να βοηθά μέσα από τον τρόπο ζωής της τους μεγαλύτερους και τους μικρότερους στην ηλικία να μην ξεχνούνε. Η πραγματικότητα του Διαδικτύου σήμερα, αλλά και η πολιτική, όπως και η παιδεία, δεν ενδιαφέρονται για την διάσωση της ιστορίας και της παράδοσής μας. Η Εκκλησία στέκεται στις επάλξεις.

δ. Μέσα από τις συζητήσεις, τον κατασκηνωτικό τρόπο ζωής, την λατρεία του Θεού, την δυνατότητα της συνάντησης των παιδιών μεταξύ τους και με τους υπευθύνους η Εκκλησία δημιουργεί ευκαιρίες αλληλοβοήθειας και προσφοράς, που κάνουν την νέα γενιά να αισθάνεται αποδεκτή και πρωτοπόρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και φέτος συνεχίστηκαν τα έργα ανακαίνισης των κατασκηνώσεων, παρά τις δυσκολίες των καιρών, ενώ περίπου 400 παιδιά φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Κασσιώπης, με τις τρίτεκνες, τις πολύτεκνες και τις μονογονεϊκές οικογένειες να μην καταβάλουν, με απόφαση του Μητροπολίτου κ. Νεκταρίου, ούτε το συμβολικό ποσό των τροφείων των παιδιών, ως σημείο σεβασμού και ενίσχυσης της Εκκλησίας της Κέρκυρας προς τον θεσμό της οικογένειας.







Δεν υπάρχουν σχόλια: