Translate

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022

Κερκύρας Νεκτάριος: απόφαση για την ζωή μας, η πίστη μας στον Θεό

 Την Κυριακή Γ’ Ματθαίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων νήσων κ. Νεκτάριος, ξεκινώντας την θερινή περιοδεία στα απομακρυσμένα νησιά της Μητροπόλεως, μετέβει στην νήσο Ερείκουσα, ενός εκ των τριών κατοικημένων Διαπόντιων νησιών. Και τα τρία Διαπόντια νησιά, την θερινή περίοδο δέχονται τον επαναπατρισμό, των εξ Αμερικής καταγομένων.

Ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε και ομίλησε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, αφού την προηγούμενη μέρα του Σάββατου, περιήλθε την νήσο και συνάντησε πολλούς ανθρώπους συζητώντας για τα προβλήματα του τόπου και παρακινώντας του εξ Αμερικής, να μην λησμονούν την πατρίδα τους και το νησί τους.

Κατά την θεία λειτουργία,στην ομιλία του έλαβε αφορμή από το ευαγγελικό ανάγνωσμα και πρώτον υπογράμμισε ότι τα αισθητήρια με τα οποία ο Θεός προίκισε τον άνθρωπο, είναι εκείνα με τα οποία ο άνθρωπος έρχεται σε επαφή με τον αληθινό Θεό αλλά και με τον συνάνθρωπο του. Και επειδή ο άνθρωπος είναι κοινωνικό όν, πλασμένο από τον Θεό, ο Θεός του έδωσε τα αισθητήρια γι΄ αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Όμως από αυτά τα αισθητήρια ο άνθρωπος μπορεί να κοινωνήσει με τον Θεό αλλά και να αρνηθεί τον Θεό κοινωνώντας με την αμαρτία. Ο Άγιος Νικόδημος ο αγιορείτης, μας ομιλεί για τα πνευματικά αισθητήρια του ανθρώπου, τα οποία είναι λεπτά και ευκίνητα και συνιστά την προσοχή μας στις πνευματικές μας αισθήσεις. Ο άνθρωπος ο οποίος αφήνεται ελεύθερος στο να κυβερνείται από τις αισθήσεις του, μετατρέπεται από τον αισθησιασμό, στην αμαρτωλή πνευματική κατάσταση. Όσο λοιπόν ο άνθρωπος απομακρύνεται από τον Θεό τόσο διακατέχεται από τον αισθησιασμό. Είναι η εικόνα της σύγχρονης κοινωνίας στην οποία ζούμε. Γι’ αυτό και ο Κύριος μας, στην ευαγγελική περικοπή μας λέγει ότι ο λύχνος-το φως του ανθρώπου είναι ο οφθαλμός, η αίσθηση της οράσεως. 

Δεύτερον, εάν ο άνθρωπος που αγωνίζεται για τον Θεό τηρεί την εντολή του Κυρίου μας, περί της καθαρότητας των αισθήσεων, τότε γίνεται και κύριος των πνευματικών του δυνάμεων και δεν κινδυνεύει να παραπαίει πότε με τον Θεό και πότε με τον μαμωνά. Γι’ αυτό και κάνει ξεκάθαρη την εντολή Του, ότι δεν μπορούμε στην ζωή μας να επικαλούμεθα τον Θεό όταν τον χρειαζόμαστε για να μας εξυπηρετήσει στο ίδιον συμφέρον και από την άλλη, να είμαστε υποταγμένοι στον πειρασμό και τις αμαρτωλές προσφορές του. Είναι ασυμβίβαστο. « Οὐδεὶς δύναται δυσὶ κυρίοις δουλεύειν »,« οὐ δύνασθε Θεῷ δουλεύειν καὶ μαμωνᾷ ». 

Τρίτον· η μέριμνα η οποία σήμερα κατατρώγει τον άνθρωπο και αλλοιώνει την ποιότητα της ζωής του, πιστεύοντας ότι μεριμνώντας ο άνθρωπος, θα κατορθώσει να κερδίσει τον κόσμο, χάνει έτσι την ουσία της ζωής του.

Ο Σεβασμιώτατος κάλεσε όλο το εκκλησίασμα να λάβουμε αποφάσεις για την ζωή μας στους δύσκολους καιρούς της σύγχυσης που ζει η ανθρωπότητα και να λάβουμε απόφαση ξεκαθαρίζοντας την θέση μας έναντι του Θεού και έναντι του κοσμικού φρονήματος που επικρατεί. Τήρηση των αισθητηρίων μας, απόφαση για τον Κύριο της ζωής μας, αποταγή από την μέριμνα και επιστροφή στην απλότητα. Τότε η χάρις του Θεού θα αλλάξει παντελώς την πορεία της ανθρωπότητας. Τέλος ευχήθηκε στους ανθρώπους να έχουν καλό καλοκαίρι και την ευλογία του Θεού στις οικογένειές τους.










Δεν υπάρχουν σχόλια: